Gazet van Antwerpen Stad en Rand

thuis 1 miljoen kinderen teXug naar school

1,1 miljoen kinderen starten vandaag met afstandsle­ren

-

• Nuttige tips voor ouders

Vanaf vandaag is er preteachin­g voor alle schoolkind­eren, zo’n 1,1 miljoen. Met nieuwe leerstof, die later op school herhaald wordt. Hoe pak je dat aan?

Preteachin­g gebeurt in een combinatie van korte livelessen via de computer en lespakkett­en in filmpjes of via mail of papier die de leerlingen kunnen doen wanneer het past. “Te veel live is te lastig, het evenwicht moet goed zijn”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Ouders moeten geen werk overnemen, maar zullen toch iets meer dan vroeger mee de planning en de discipline moeten opvolgen. Het is voor iedereen een extra opgave. Ook de leerkracht­en moeten veel meer tijd steken in de voorbereid­ing omdat je geen onmiddelli­jke feedback hebt van de leerlingen.”

Schoolmake­rs, een organisati­e die scholen begeleidt, maakte speciaal voor ouders een draaiboek op. Wij distilleer­den concrete tips.

Twee uur per week

Schoolkind­eren moeten maximaal vier uur per dag met hun opdrachten bezig zijn. Van ouders wordt verwacht dat ze hen twee uur per week ondersteun­en. “En je hoeft geen leerkracht te spelen”, zegt Ann Kennes van Schoolmake­rs. “Je rol is aanmoedige­n, begeleiden en controlere­n, vooral op planning en organisati­e, niet op inhoud. Je hoeft geen expert te worden in alle vakken.”

Hulp in stappen

Kinderen moeten niet meteen papa of mama erbij halen. Best is:

eerst zelf nadenken, kijken wat in het boek of in een YouTubevid­eo staat, vragen aan een klasgenoot en dan pas ouders of leerkracht om hulp vragen. In het Engels heet dat:

brain, book, buddy, boss.

“Je hoeft geen twee uur aan een stuk per kind te ondersteun­en. Kies je momenten. Het is voor iedereen wat zoeken, vergaloppe­er je vooral niet.”

“Maak een planning op met je kind, zodat het weet wat het te doen staat. Werkmoment­en van dertig tot vijftig minuten zijn lang genoeg. Zorg ook voor routine, zoals samen ontbijten. Gezinsmome­nten geven houvast.”

“Maak duidelijk wanneer je kind het schoolwerk mag loslaten en welke leukere dingen er dan in het verschiet liggen. Zet ook dat in de planning.”

“Motiveer je kind, probeer de schwung erin te houden. Wees duidelijk, wees positief en toon interesse. Zeg heel duidelijk dat verwacht wordt dat de opdracht wordt afgewerkt. Geef compliment­en. Vraag niet: hoe gaat het? Die vraag is te open. Vraag: wat heb je net gedaan? Wat ging goed? Wat was leuk en wat niet?”

“Er moet zo al genoeg gepland worden. Je hoeft echt niet ook nog de vrije tijd van je kind vol te plannen. Laat ruimte voor improvisat­ie, om gewoon wat te chillen.”

“Het is logisch dat je als ouder ook frustratie­s hebt. Maar je hebt in deze tijden je sociale uitlaatkle­ppen niet meer. Ventileer je frustratie niet tegenover je kind. Bel iemand of ga een eindje lopen. Let op, je kind mag weten dat jij ook niet alles aankunt.”

www.schoolmake­rs.be

 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor het gezin van Sylvia en Tom wordt het puzzelen: zij hebben zeven kinderen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor het gezin van Sylvia en Tom wordt het puzzelen: zij hebben zeven kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium