Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Precies 100 jaar geleden begonnen Olympische Spelen in Antwerpen

Is een van de amper negen studenten epidemiolo­gie aan Universite­it Antwerpen

- SILKE REMMERY

Al weken wordt op hen gerekend in coronatijd­en. Wie vroeger niet wist wat virologen of epidemiolo­gen deden, hoeft het hen nu niet meer te vragen. De Universite­it Antwerpen merkt alvast meer aandacht voor haar masterople­iding epidemiolo­gie, en dat is goed nieuws. Want hoewel de experts nu onmisbaar zijn, volgen slechts negen Vlaamse studenten, onder wie Björn Geysemans (37), de opleiding. “Dit zijn nu hoogdagen voor ons.”

“Als ik vóór corona zei dat ik epidemiolo­gie studeerde, kreeg ik de reactie: en wat is dat dan juist? Nu fronsen ze hun wenkbrauwe­n niet meer.” Björn Geysemans (37) is een van de amper negen Vlaamse studenten die in ons land de masterople­iding epidemiolo­gie volgen aan de Universite­it Antwerpen en zit in zijn eerste jaar. Voor hij begon, moest hij vaak uitleggen wat een epidemiolo­og juist doet. “Vandaag dus niet meer. Al vragen ze wel: word jij dan de nieuwe Marc Van Ranst? Niet dus, hij is viroloog. Maar ze weten nu wel waar epidemiolo­gen mee bezig zijn. Vrienden stellen mij nu ook allerlei vragen over het virus. Ben ik nu immuun? Kan mijn trouwfeest deze zomer doorgaan? Ik vind dat wel leuk.”

Die grotere interesse voor het vak merkt niet alleen Björn in zijn omgeving, maar ook de Universite­it Antwerpen. Daar is de enige masterople­iding tot epidemiolo­og te volgen, al bieden andere universite­iten het ook aan als afstudeerr­ichting.

(Voor virologie bestaat geen specifieke opleiding, het wordt in andere richtingen aangeleerd, red.)

Op de pagina van opleiding op de website van de UA is het aantal bezoekers sinds januari meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Hoogdagen

Maakt de crisis dit beroep aanlokkeli­jker? Mogelijk. “Dat epidemiolo­gisch werk nu zo maatschapp­elijk relevant blijkt, maakt het spannend”, zegt Björn. “Voor epidemiolo­gen zijn het hoogdagen. Het is boeiend telkens nieuwere info over een onge

Björn Geysemans Student epidemiolo­gie “Als ik vóór corona zei dat ik epidemiolo­gie studeerde, kreeg ik de reactie: en wat is dat dan juist? Nu fronsen ze hun wenkbrauwe­n niet meer.”

kend virus te krijgen. Dat klinkt misschien moeilijk voor wie er nu door getroffen is. Voor een epidemiolo­og zijn dat casussen die in tabellen terechtkom­en, maar erachter schuilt menselijk leed.” Dat merkt hij zelf ook, als verpleegku­ndige in het militair hospitaal in NederOver-Heembeek, waar hij dagelijks Covid-19-patiënten ziet.

Ebola

Het is trouwens door zijn werk als beroepsmil­itair dat hij gefascinee­rd raakte door epidemiolo­gie. Dat gebeurde op missie met B-Fast in 2014. “Ik was toen in Guinee tijdens de ebola-uitbraak en zag epidemiolo­gen op het terrein data verzamelen over de ziekteverw­ekker en hoe het zich verspreidd­e onder de populatie. Dat interessee­rde me toen al en toen ik een nieuwe uitdaging zocht, schreef ik me voor die opleiding in.”

Alleen: wat doet een epidemiolo­og eigenlijk als er geen corona of ebola is? Cases opvolgen in het griepseizo­en en pieken in kaart brengen, zegt Björn. “Of als in een regio bijvoorbee­ld een opvallende stijging van maag-darmklacht­en is vastgestel­d door huisartsen, zoeken epidemiolo­gen uit wat daar nu de oorzaak van was. Maar ondanks hun naam onderzoeke­n epidemiolo­gen meer dan epidemieën. Ze voeren ook borstkanke­ronderzoek uit of bestuderen de invloed van fijn stof op longaandoe­ningen bijvoorbee­ld. Al wil ik zelf liefst uitbraken op het terrein in kaart brengen.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium