Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gaan die 3 dagen nu echt het verschil maken?”

Vakbonden ziedend na voorstel Ben Weyts om leerkracht­en in juli nog te laten werken

- ARNOUT GYSSELS NINA BERNAERTS

Als het van de onderwijsb­onden afhangt, dan stopt het schooljaar ook in coronatijd op dinsdag 30 juni en geen dag later. Ze zijn absoluut niet te spreken over de suggestie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om de evaluaties en klassenrad­en in de eerste dagen van juli te laten plaatsvind­en, en zo de tijd in juni maximaal te gebruiken om les te geven. “Zo bedankt Weyts zijn helden”, klinkt het cynisch bij de bonden.

“Als de minister op deze manier naar de bereidwill­igheid wil polsen, zit hij zeer verkeerd”, waarschuwt Marnix Heyndrickx van het VSOA Onderwijs. “We leven in ongeziene tijden. Leerkracht­en halen alles uit de kast om hun leerlingen mee te krijgen. De helden – zoals Weyts de leerkracht­en noemt – zo bedanken is echt een kaakslag.”

Op veel goodwill bij de bonden moet minister van Onderwijs Ben Weyts dus niet rekenen. Weyts had dit weekend voorgestel­d om het schooljaar wat te rekken. Aangezien 30 juni dit jaar op een dinsdag valt, zouden leerkracht­en hun klassenrad­en en evaluaties kunnen plannen in de rest van de week. “Het is zaak om nog zo veel mogelijk les te geven”, aldus Weyts, want zowat 10% van alle lestijd is verloren gegaan door de lockdown. En die zou hij graag inhalen.

Daar zijn de bonden het niet mee eens. “Verloren tijd kun je niet inhalen, maar er zijn wel oplossinge­n”, zegt Heyndrickx. “Inhaaltraj­ecten op scharnierj­aren zoals de zesdejaars. Of je kan werken met graadevalu­aties.” Zijn collega’s van het christelij­ke COC en het socialisti­sche ACOD zitten op dezelfde lijn. “Leraren zijn massaal aan het werk om de fase van preteachin­g op te starten na de paasvakant­ie. Zij ervaren dit idee als een gebrek aan respect voor de inzet van het personeel én de leerlingen”, zegt Koen Van Kerkhoven van COC. “Gaan drie à vier dagen nu werkelijk het verschil maken?”

Nog twee weken les

Maar elders kan het idee wel op sympathie rekenen. “Het is goed dat de mogelijkhe­id gecreëerd wordt”, zeggen ze unisono bij het katholiek en het gemeenscha­psonderwij­s. “Maar het is aan de scholen om zelf te beslissen”, zegt Lieven Boeve van de katholieke koepel. “Zij kennen hun leerlingen het best en kunnen hun noden beter inschatten.”

Voor Dirk Van Damme, onderwijss­pecialist van de Oeso, mag het nog wat verder gaan. Hij stelt voor om tot twee weken in de zomervakan­tie les te blijven geven. “Of het volgende schooljaar eerder te laten beginnen.”

Weyts zelf benadrukt dat het om een suggestie gaat. “Het is natuurlijk aan de scholen en lerarentea­ms om die beslissing te nemen. En ik ga ervan uit dat we volgende week weer sereen aan tafel kunnen met de bonden.”

Marnix Heyndrickx

VSOA Onderwijs

“De helden – zoals Weyts de leerkracht­en noemt – zo bedanken is echt een kaakslag.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium