Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het worden zware tijden”

MICHEL LOUWAGIE, lid van werkgroep Pro League en directeur van AA Gent, hoopt dat discussie over huidige competitie eind deze week wordt afgesloten

- FOTO BELGA LUDO VANDEWALLE

De bal is gestopt met rollen, en dat zal in België nog zo’n drie maanden duren. Want dat de competitie komende vrijdag wordt stopgezet, daar bestaat nog weinig twijfel over. Maar hoe overleeft een voetbalclu­b in zo’n tijden? “Dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik hoop het nooit meer mee te maken”, zegt Michel Louwagie (64), algemeen directeur van AA Gent en lid van de werkgroep van de Pro League die zich moest buigen over de toekomst van het Belgische profvoetba­l.

“Zorgelijke tijden zijn het”, zegt Louwagie. “Ik kijk elke dag naar die persconfer­entie van professor Steve Van Gucht. Ik volg dat om te projectere­n op onze voetbalsec­tor. Het is zo moeilijk allemaal… Je hebt het emotionele aspect van al die doden. Gelukkig is in mijn omgeving nog niemand geraakt. Uit profession­eel standpunt hopen we met zijn allen dat het na augustus wel afgerond zal zijn, maar daar bestaat nu twijfel over. Een Duitse wetenschap­per sprak over een jaar tot anderhalf jaar zonder publiek. De virologen weten het zelf niet.”

Vind je het nog altijd een goed idee om de competitie stop te zetten?

“Zeker. Ik blijf bij mijn standpunt. Voetbal is op dit moment zelfs niet meer de belangrijk­ste bijzaak ter wereld. Het gaat nu om mensenleve­ns en de economie die moet aangezweng­eld worden. Onze beslissing is zeer profession­eel. De grote competitie­s staan onder druk van het tvgeld dat niet zou uitbetaald worden. En de UEFA kijkt alleen naar de grote competitie­s.”

Die UEFA dreigde wel onze Europese tickets af te nemen.

“Ook Schotland en Servië denken eraan te stoppen. Er was een positief contact tussen onze bondsvoorz­itter Mehdi Bayat en UEFA-voorzitter Alexander Ceferin. Het gezond verstand zal ook hier wel zegevieren. Wees nu eerlijk: nu kunnen we toch niet met 25 of 30 man in een kleedkamer kruipen? Zijn spelers niet belangrijk dan? We zitten nog altijd in een delicate fase. Michel D’Hooghe, jarenlang voorzitter van het medisch departemen­t van de FIFA, vond het ook een goede beslissing.”

Twee weken geleden was Marc Van Ranst nog blij dat de Belgische competitie werd stopgezet. Plots liet hij de deur op een kier om nog in juni te voetballen.

“Tja, dan denk ik: als hij het niet weet, wie dan wel? We waren bezig met de laatste vergaderin­g van de werkgroep over het - al dan niet - nieuwe competitie­format voor volgend seizoen. Dan kwam dat bericht binnen. Ook

wij, de clubleider­s, zoeken een houvast. Dan komen zo’n berichten ongelegen.”

Welke invloed zal de coronacris­is hebben op de voetbaleco­nomie?

“We zullen er samen onze schouders moeten onder zetten. Daarom zal ik blij zijn mocht vrijdag de discussie over het voorbije seizoen worden afgesloten. Het is nu alle hens aan dek voor volgend seizoen. Er zullen problemen genoeg komen. Daar moeten we nu onze energie in steken. Heel wat clubs zullen in de problemen komen. Niet alleen in België. De transferso­mmen zullen omlaag gaan. En de salarissen, op enkele uitzonderi­ngen na, ook.”

Een bezinning die nodig was?

“Het is goed dat het grenzeloze geld uitgeven wordt gecorrigee­rd. Een aantal spelers zal goedkoper zijn dan voor de crisis. Voor clubs met een goed financieel beleid is dit interessan­t. We proberen in deze fase transfervr­ije spelers te halen, wij hebben niet veel spelers die per se moeten vertrekken en onze grotere talenten hebben langdurige contracten.”

Stel dat er in september in het beste geval weer publiek wordt toegelaten, dan nog hebben jullie zes maanden niet gevoetbald. Hoe overleef je zoiets?

“Voor alle duidelijkh­eid: de volksgezon­dheid gaat voor alles. Maar ik denk toch ook stilaan aan

het bloedbad dat kan volgen. Wij hebben geen inkomsten, verkopen geen abonnement­en en moeten die lonen nog betalen. Wij zitten ook met afbetaling­en. Een half jaar geen inkomsten, behalve van de tv-rechten. Reken even uit. Een budget van 45 miljoen euro. Een half jaar kosten ten belope van 20 miljoen euro maar geen inkomsten, behalve de vier à vijf miljoen van de tv-rechten. Daar moet ik geen tekening bij maken. Zelfs Ajax, veruit de gezondste club van de Benelux, klaagt nu al over een gebrek aan inkomsten. En er is nog altijd geen vaccin. Het worden zware tijden. Ik hoop dat dit interview een wake-upcall is voor iedereen die met het voetbal begaan is.”

“Voetbal is zelfs niet meer de belangrijk­ste bijzaak ter wereld. Het gaat nu om mensenleve­ns en de economie die moet aangezweng­eld worden.”

 ??  ?? Michel Louwagie kijkt ook al vooruit naar het voetbal na de coronacris­is. “Transferso­mmen zullen omlaag gaan. Net als de salarissen, op enkele uitzonderi­ngen na.”
Michel Louwagie kijkt ook al vooruit naar het voetbal na de coronacris­is. “Transferso­mmen zullen omlaag gaan. Net als de salarissen, op enkele uitzonderi­ngen na.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium