Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot en OHL verdienen snel duidelijkh­eid”

-

Vorige week kreeg hij een weekje paasrust, maar vandaag is onze voetbalana­list helemaal terug. Zij het enigszins van slag. Niet meteen door het voetbal, maar door de beslissing om alle festivals af te gelasten tot 31 augustus. De doodsteek voor zijn grote favoriet: Graspop Metal Meeting, dat half juni in Dessel zijn 25ste verjaardag moest vieren. Niet dus. “Het is een drama, voor fans en al die vereniging­en ook mijn ploeg die op festivals soms hun hele jaarbudget moeten verdienen.”

Drama. Het is ook het woord dat de beslissing­en van de Licentieco­mmissie samenvat. Eind deze week komt de Algemene Vergaderin­g van de Pro League samen, maar veel beslissing­en verwacht Patrick Goots niet. “Je kan toch niet over het huidige én volgende seizoen beslissen zonder duidelijkh­eid over het eindoordee­l van het BAS op 10 mei? Wat als het BAS op dat moment bevestigt dat vijf of zes ploegen geen proflicent­ie krijgen? Dan staat het profvoetba­l op de helling.”

Wat het BAS gaat doen, valt volgens Goots moeilijk te voorspelle­n. “Maar allemaal gaat het BAS ze toch niet kunnen deliberere­n, denk ik. Dat zou een farce zijn. Voor Standard verwacht ik geen problemen. Zo’n instituut gaan ze nu niet opzijschui­ven. Maar de rest? Misschien vindt Moeskroen toch weer een mirakel, zoals de voorbije jaren. En anders hebben ze een plan B, een fusie met Kortrijk, nog niet zo’n gek idee in die regio. Kan voor beide clubs een meerwaarde zijn.”

“Voor Lokeren lijkt het einde nabij, dat blijft maar aanslepen, met elke week een andere zogezegde redding. Dat is niet meer serieus. De situatie van Roeselare en Lommel lijkt me ook niet rooskleuri­g. Financieel moeilijke situaties die, zeker in de huidige context, ooit wel eens fout moeten aflopen. En dan heb je nog Oostende en Virton, ook niet eenvoudig op te lossen. Nee, ik ben benieuwd of het BAS nog veel clubs een nieuwe kans zal gunnen.”

Nochtans wordt het volgens Goots wel hoog tijd dat er duidelijkh­eid komt over het huidige én het volgende seizoen. “Kampioen, Europese tickets, degradatie én promotie: na 10 mei moet het snel duidelijk zijn. Zeker voor de promoveren­de clubs. Beerschot, OH Leuven én Westerlo want het zou me niet verbazen dat ze plots alle drie volgend seizoen in 1A staan verdienen die duidelijkh­eid. Ze zijn in orde met alles, je kan hen niet nog weken in het ongewisse laten. Ze moeten zich fatsoenlij­k kunnen voorbereid­en op hun toekomst, waar die ook ligt. Daar nog te lang mee wachten, zou naar competitie­vervalsing beginnen ruiken.”

Maar wat dan gezegd van Antwerp, dat blijkbaar als enige club nog hoopt op een verderzett­ing van de competitie? “Ik vind dat heel vreemd. Hoe gaan ze dat doen? Met mondmasker­s voor de spelers en zonder publiek? Ik heb het al een paar weken geleden gezegd: volgens mij is zo’n scenario uitgeslote­n. Laten we nu met z’n allen gewoon aanvaarden dat het seizoen is afgelopen, ook in de geesten van de spelers en fans. Nu toch nog proberen verder te gaan, komt krampachti­g en onrealisti­sch over. Laten we dit nu afsluiten en in de eerste plaats kijken naar de toekomst, naar volgend seizoen. Dan kan je weer denken aan opbouwen. Zoals voor veel mensen, vereniging­en en bedrijven, na deze crisis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium