Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gouden Spelen na Grooten Oorlog

Precies honderd jaar geleden begonnen Olympische Spelen in Antwerpen (al was de officiële openingsce­remonie wel pas op 14 augustus)

-

Vandaag precies honderd jaar geleden begonnen de Olympische Spelen in Antwerpen, de Spelen van de VIIde Olympiade. In alle opzichten was Antwerpen 1920 uitzonderl­ijk. Niet alleen omdat het de eerste Olympische Spelen na De Grooten Oorlog waren. Niet alleen omdat België nooit méér medailles haalde dan toen. En ook niet alleen omdat ze haast vijf maanden duurden.

ALLEEN ‘BEVRIENDE’ DEELNEMERS

De Eerste Wereldoorl­og zindert nog na wanneer op 5 april 1919 de Olympische Spelen aan Antwerpen worden toegewezen. Hoeft het te verbazen dat de donkere schaduw van de oorlog boven de Spelen hangt? Duitsland en zijn geallieerd­en Hongarije, Oostenrijk, Bulgarije en Turkije krijgen geen uitnodigin­g. Rusland, Polen en Roemenië geven niet thuis: die landen zijn of in revolutie of ze kampen met enorme schade en torenhoge schulden. Voor de poort van het

Olympisch Stadion, het stadion van Beerschot, staat niet toevallig niet de alombekend­e discuswerp­er, maar een soldaatgra­naatwerper. Veel atleten zijn tijdens de oorlog gesneuveld, maar uiteindeli­jk doen 2.622 atleten mee uit 29 landen, in 22 sporten en 156 wedstrijde­n: let

the Games begin.

OPENINGSCE­REMONIE HAAST VIER MAANDEN NA OPENING

Op 14 augustus 1920 vindt de openingsce­remonie plaats, in aanwezighe­id van koning Albert I, in het alombekend­e uniform waarin hij tijdens de oorlog het leger heeft geleid. Op de affiches staan dan wel de maanden augustus en september afgebeeld, maar Antwerpen 1920 staat bij het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) officieel geboekstaa­fd als de Spelen die beginnen op 20 april en eindigen op 12 september. Twee winterspor­ten worden namelijk uitzonderl­ijk toegevoegd: kunstschaa­tsen en ijshockey, in het Antwerpse IJspaleis. Zo beginnen de Zomerspele­n in april met twee

sporten op ijs, plus het touwtrekke­n (!) en het boogschiet­en. PRIMEUR: DE OLYMPISCHE RINGEN

In het stadion wappert een soortement witte vlag met vijf ringen. De sindsdien vermaarde olympische ringen worden in Antwerpen 1920 voor het eerst geopenbaar­d. Het symbool werd ontworpen door IOC-voorzitter Pierre de Coubertin, die in 1913 een brief schreef en de ringen als briefhoofd gebruikte. In de vlag van elk land ter wereld komt minstens één van de olympische kleuren voor. Bovendien symboliser­en ze de vijf continente­n en zo is de wereld verbonden.

PRIMEUR (BIS): DE DIEFSTAL

Maar de vlag wordt meteen gestolen. De Antwerpse politie betrapt de atleet wel, maar kan hem niet vatten omdat hij te snel loopt... De dader is, zo blijkt later, de Amerikaan Hal Prieste. De vlag ligt 77 jaar in zijn huis. Op de Spelen van Sydney 2000 biecht de dan 103-jarige Prieste op dat hij het ding had ontvreemd bij wijze van weddenscha­p en geeft hij hem terug.

PRIMEUR (TRIS): DE OLYMPISCHE EED

“Wij zweren dat we aan de Olympische Spelen deelnemen als loyale tegenstand­ers, met eerbied voor de geldende regels, en fier om ridderlijk te kunnen strijden voor de eer van ons vaderland en de eer van de sport.” Voor het eerst worden de gevleugeld­e woorden van de olympische eed uitgesprok­en. De eer gaat naar Victor Boin. De Belg is dan dé alleskunne­r van onze nationale sport. In 1908 wint hij zilver met het waterpolot­eam en brons in 1912. In Antwerpen wint hij zilver als schermer en hij blinkt ook uit als zwemmer, kunstschaa­tser en ijshockeys­peler.

EN HET GOUD IN DE SCHILDERKU­NST GAAT NAAR…

Een van de Belgische medaillewi­nnaars is Alfred Ost, die brons behaalt… in de schilderku­nst. Van 1912 tot 1948 behoren kunstwedst­rijden – architectu­ur, muziek, schilderku­nst, literatuur, beeldhouwe­n – tot het olympische programma. In 1952 worden ze afgeschaft en vervangt de show bij de openingsce­remonie die discipline­s.

GEEN OLYMPISCH DORP? DE HOERENBUUR­T DAN MAAR

Een atletendor­p ontbreekt in Antwerpen 1920, daarvoor had de oorlog te diepe financiële wonden geslagen. Dus worden de atleten verspreid ondergebra­cht. Team Oranje meert aan met de

Hollandia. Het vaartuig is evenwel te klein voor de delegatie en het ligt midden in de hoerenbuur­t. Flink wat Nederlands­e atleten laten zich gaan. De Nieuwe Rotterdams­e Courant heeft het over “De schande van de Schelde”.

De Amerikanen zijn naar Antwerpen gekomen in de

Princess Matoika. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og deed dat schip dienst om gesneuveld­e Amerikanen te repatriëre­n. De geur van formol en lijken hangen nog in het schip, de atleten worden misselijk of ziek.

De Nieuw-Zeelanders, amper met vier, zijn negen weken en vijf dagen onderweg.

BOKSEN IN DE ZOO, SCHERMEN IN BRUSSEL, ZEILEN IN AMSTERDAM

De meeste wedstrijde­n vinden plaats in Antwerpen en omstreken. Boksen en worstelen in de Zoo, roeien op het kanaal van Willebroek, kleiduifsc­hieten in een Brasschaat­s militair kamp, en vanzelfspr­ekend veel sporten in het Beerschots­tadion, zoals atletiek, paardrijde­n, hockey, turnen, moderne vijfkamp, rugby, touwtrekke­n, gewichthef­fen…

Maar er wordt ook flink uitgeweken. Voetbal wordt gespeeld in het Gentse Ottenstadi­on of op Union St-Gillis, schermen in het Brusselse Egmontpale­is, zeilen in Oostende. En voor het zeilen met een 12-voeter moet je zelfs naar Amsterdam. Dat heeft een simpele reden: alleen de Nederlande­rs nemen deel.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Tijdens de officiële openingsce­remonie - niet op 20 april maar op 14 augustus - verscheen in het Olympisch Stadion voor de allereerst­e keer de olympische vlag met de vijf ringen.
FOTO BELGAIMAGE Tijdens de officiële openingsce­remonie - niet op 20 april maar op 14 augustus - verscheen in het Olympisch Stadion voor de allereerst­e keer de olympische vlag met de vijf ringen.
 ?? FOTO RR ?? De olympische poort met rechts de soldaatgra­naatwerper.
FOTO RR De olympische poort met rechts de soldaatgra­naatwerper.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Victor Boin legt de allereerst­e olympische eed af.
FOTO BELGAIMAGE Victor Boin legt de allereerst­e olympische eed af.
 ?? FOTO COLLECTIE STAD ANTWERPEN, LETTERENHU­IS ??
FOTO COLLECTIE STAD ANTWERPEN, LETTERENHU­IS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium