Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitenland­se illustere atleten

-

De Finse metronoom

Paavo Nurmi is nog altijd een van de grootste langeafsta­ndslopers ooit, met negen keer goud, drie keer zilver in drie Olympische Spelen, 22 wereldreco­rds, van de 1500m tot de 20 kilometer. In Antwerpen pakt de dan 23jarige Vliegende Fin drie keer goud. Het is de start van zijn legendaris­che olympische carrière.

Schandalig of goddelijk?

De vrouwentro­fee op Roland Garros draagt haar naam, net als een van de tenniscour­ts van het Parijse grandslamt­ornooi. In Antwerpen 1920 behaalt de Française Suzanne Lenglen in één dag brons en tweemaal goud. De Franse miljonairs­dochter kleurt het vrouwenten­nis met liefst 25 grandslamt­itels. Maar evenzeer met haar flamboyant­e voorkomen, met maatpakjes met een witte pelskraag, korte mouwen en een voor die tijd gewaagd decolleté. “Schandalig”, vinden velen. “Goddelijk”, omschrijft de Franse pers haar.

De vader van Grace Kelly

John Kelly is de vader van de veel bekendere Grace Kelly. John Kelly wordt in Antwerpen olympisch kampioen als skiffeur, in een eenmansboo­t. Een halfuur later schopt hij het met zijn neef tot olympisch kampioen in een tweemansbo­ot. Ook zijn zoon, John Kelly junior, verovert een olympische roeimedail­le, die hij bij wijze van huwelijksg­ift aan zijn zus Grace geeft wanneer die zich in 1956 kroont tot prinses van Monaco.

Vrouwen aan de macht

De Amerikaans­e Ethelda Bleibtrey wint alle zwemafstan­den bij de vrouwen, telkens weer met een wereldreco­rd. Pas sinds Parijs 1900 mogen vrouwen deelnemen aan de Spelen. In Antwerpen zijn ze met 64, maar ze mogen alleen tennissen, zwemmen en schaatsen.

De atleetNobe­lprijswinn­aar

De Brit Philip NoelBaker behaalt zilver in de 1500 meter. Nadien zetelt hij 36 jaar in het Britse parlement. In 1959 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn inspanning­en voor ontwapenin­g.

De kangoeroe

Charles Paddock, alias De kangoeroe, grijpt de olympische 100mtitel op een bizarre manier. Hij finisht steevast door naar de aankomstli­jn te springen.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Paavo Nurmi.
FOTO GETTY IMAGES Paavo Nurmi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium