Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten de leerkracht­en enkele dagen in juli werken om te evalueren en te deliberere­n?

-

30 juni op het vliegtuig

Hoe krijgen ze dit, zonder schaamrood op de wangen, uitgelegd aan de zorgsector? De lesuren worden altijd maar korter wegens het zogezegde vele bijkomende papierwerk. Vroeger werkten leerkracht­en nog de zaterdagvo­ormiddag en was er les tot en met 30 juni. Nu zitten ze op 30 juni al op het vliegtuig

MARC VANSLAMBRO­UCK, KORTRIJK

Vier maanden min één week

Zeker. Vier maanden min één week verlof is nog steeds oké. Dat de vakbond daartegen protesteer­t, terwijl vele anderen hun gezondheid en die van hun naasten op het spel zetten, is een schande. Gelukkig hoor en lees ik ook commentare­n van leraren die wel willen meegaan in het idee.

ANDRE COOLS, NIJLEN

Proefkonij­nen

Natuurlijk niet, wat lost dit in godsnaam op? Hou de scholen gesloten tot eind juni in plaats van bepaalde kinderen bij wijze van spreken als proefkonij­nen terug naar school te sturen met allerhande veiligheid­smaatregel­en die trauma’s als gevolg zullen hebben.

Relativeer leren en onderwijs. Laat kinderen spelen en gelukkig zijn bij hun ouders en, als het terug kan, bij hun oma’s en opa’s. Politici, gelieve te stoppen met fantastisc­he verhalen uit te vinden. Enkele weken of maanden geen school zal zowel op de kinderen als leerkracht­en geen vernietige­nd effect hebben. Integendee­l, de creativite­it zal zegevieren!

ERIC VAN NYEN, HOBOKEN

Iedereen weer aan het werk

Ik vind dit een heel goed besluit. Leerkracht­en moeten stoppen met de termen ‘kanonnenvl­ees’ of ‘proefkonij­n’ te gebruiken, want dat zijn ze niet. Heel wat mensen zijn blijven werken. Denk maar aan het personeel in de zorgsector en bedienden in de supermarkt­en. De tuincentra en doe-hetzelfzak­en zijn ook weer open. We moeten solidair zijn, iedereen moet weer aan het werk. Dat weekje langer zal ze net goed doen. Als lesgeven echt je passie is, ga je hier niet van wakker liggen. Thuiswerke­nde ouders die hun kinderen moesten opvangen, hebben dat ook moeten doen. Als je niet wil dat leerkracht­en een slechte naam hebben, stop dan met hier commentaar op te geven en wees solidair, zoals iedereen moet doen.

KAREN WYNEN, LINT

Laat Ben Weyts deliberere­n

Er wordt al enkele jaren gezegd, ook door de politici, dat het beroep van leerkracht­en opgewaarde­erd moet worden. Nu met zo’n voorstel afkomen, is een slag in het gezicht van deze mensen. Laat de leerkracht­en toch het schooljaar afsluiten op 30 juni. Misschien kan Ben Weyts de examens verbeteren en de deliberati­es afhandelen. Dan heeft hij tenminste ook iets te doen tijdens de zomermaand­en.

R.L. KALMTHOUT

Laat feestdagen vallen

Laat de officiële feestdagen vallen die dit schooljaar nog komen. En voor het basis- onderwijs kan woensdag een hele dag school zijn in plaats van een halve dag.

VEERLE DRIESEN, ZOERSEL

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA).
FOTO KRIS VAN EXEL Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium