Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tanguy Lijssens zocht 180 opnameloca­ties voor tv-reeks ‘GR5’

Locatieman­ager Tanguy Lijssens logistiek brein achter tv-reeks ‘GR5’

- ERIK VANDEWALLE

Tanguy Lijssens (28) is de ‘location manager’ die de nieuwe tv-serie GR5 hielp inblikken. De Kalmthoute­naar zorgde ervoor dat de crew en technische ploeg op 180 verschille­nde locaties op tijd aan het werk kon.

Elke zondagavon­d loopt op Eén de televisies­erie GR5, een verhaal gesitueerd op een van de Grote Routepaden die dwars door Europa lopen. Je kan ze volgen met behulp van wit-rode markeringe­n. De GR5. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee door Vlaanderen en de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Franse Riviera. In de serie loopt een vriendengr­oep de GR5 om hun vermiste vriendin te herdenken. Zij verdween tijdens het wandelen in de Vogezen, haar lichaam is niet teruggevon­den. Om de serie in te blikken waren er negentig draaidagen voorzien en er werd gefilmd op 180 locaties. Dagelijks waren er minstens twee verplaatsi­ngen nodig.

Tanguy Lijssens studeerde journalist­iek en koos in zijn derde jaar voor tv, volgde een stuk opleiding aan het RITCS in Brussel, maakte de studies niet af en ging uiteindeli­jk aan de slag als freelancer. “Ik heb geen technische opleiding maar geraakte wel aan een job als assistent-opnameleid­er bij verschille­nde projecten. Een beetje geluk, maar vooral volhouden gaven me de kans hogerop te geraken. Als location manager moet je vooral flexibel zijn, kalm kunnen blijven en goed anticipere­n. Je moet organisato­risch sterk in je schoenen staan. Je job ligt voor het grootste deel in handen van andere mensen en dus moet je overeen kunnen komen met de meest uiteenlope­nde karakters. Momenteel zit ik in de voorbereid­ing voor een nieuwe reeks voor VIER, niet als location manager, wel als eerste regieassis­tent. Dat wil zeggen dat ik de draaiplann­ingen maak en dat ik ook de ploeg moet aansturen tijdens het draaien ”, legt hij uit.

De opnames voor GR5 begonnen in mei vorig jaar en Kalmthoute­naar Tanguy Lijssens (28) is de man die ervoor zorgde dat de opnames op 180 verschille­nde locaties rimpelloos konden verlopen. “Als location manager zorg je ervoor dat de acteurs en de technische ploeg elke opnamedag op tijd kunnen starten. Eigenlijk stond ik er met mijn team voor in dat alles logistiek op punt stond. Als er bijvoorbee­ld wordt gedraaid en een huis in Antwerpen, moet dat op voorhand doorgepraa­t worden met de eigenaar. De politie moet worden verwittigd en er moeten parkeerpla­atsen zijn voor heel de crew. Tegelijker­tijd moeten de kostuums aanwezig zijn en moet er een lunchruimt­e vastliggen. Samen met mijn team zijn we als eersten aanwezig en verlaten we de plek als laatsten”, aldus Tanguy Lijssens.

Medewerker Bart

Het begint met het zoeken en vastleggen van al die locaties. “Dat is het werk voor specialist­en die de verschille­nde draailocat­ies goed kennen. Zelf ben ik geen echte wandelaar, mijn medewerker Bart Matthys wel en dat kwam wel van pas. Er werd onder meer gedraaid in de Jura, Vogezen, Alpen, Nice en Genève. Daar werkten we uiteraard samen met Franse collega’s”, aldus nog Kalmthoute­naar Lijssens. Ook in

Vlaanderen waren er heel wat opnames. Aandachtig­e kijkers herkennen zeker het Centraal Station in Antwerpen. Ook in Scherpenhe­uvel en Laakdal is heel wat ingeblikt. “Dat wil niet zeggen dat Scherpenhe­uvel of Laakdal een rode draad zijn in de serie, het was logistiek makkelijke­r.”

Op zoveel verschille­nde locaties filmen is een echte uitdaging. Veel is met de auto of de jeep bereikbaar. Toch zijn er plekken waar ook jeeps niet geraken. Dan is het aan ons om alles toch ter plekke te krijgen. Te voet dus. Zo sjouwden we meer dan eens met tenten en generatore­n. We lieten zelfs een ecotoilet maken. We zijn beginnen filmen begin mei vorig jaar tot eind oktober met tussenin twee keer een rustperiod­e.

GR5 (nog drie aflevering­en), zondagavon­d 20.50u, op Eén.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De hoofdrolsp­elers van GR5 op het campagnebe­eld van de serie.
FOTO RR De hoofdrolsp­elers van GR5 op het campagnebe­eld van de serie.
 ?? FOTO RR ?? Tanguy Lijssens (rechts) met zijn crew van locatieman­agers.
FOTO RR Tanguy Lijssens (rechts) met zijn crew van locatieman­agers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium