Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Keukentafe­l wordt lessenaar

Ouders houden er tweede job als leerkracht op na zolang scholen nog gesloten zijn

-

Anneke Van de Voorde uit Pulle probeert er het beste van te maken met thuis studerende kinderen Ricky (13) en Vinnie (8). “Het is een miserie om hun werk te combineren met je eigen dagelijkse job.”

“Wat? F**k You? Awel, f**k you

too!” De lessen ten huize Anneke Van de Voorde lopen nog niet over rozen. Vinnie, 8 en in het derde leerjaar van Vrije Basisschoo­l Impuls, heeft op zijn eerste dag vier uur lang voor niks gewerkt. Hij leert uitsluiten­d met leerboekje­s en werkschrif­tjes van de school en had per ongeluk een blad met taaloefeni­ngen van vóór de paasvakant­ie genomen.

Ricky, 13 en leerling in het eerste jaar moderne talen-wetenschap­pen aan het Kardinaal Van RoeyInstit­uut in Vorselaar, is beter gelanceerd. Hij heeft dan ook een computer van de school waarop hij oefeningen maakt en zich kan informeren via YouTube-video’s. Maandag heeft hij een boekbespre­king gemaakt van De Hut van

Oom Tom, een turf van 160 bladzijden die hij uiteindeli­jk gebald heeft tot een verslag van “tien volzinnen”.

“Het zal praktisch allemaal wel loslopen”, zegt Anneke. “Het grootste probleem is dat we thuis, naast de schoolcomp­uter van Ricky, maar één computer hebben. En die heb ik nodig voor mijn werk voor de krant. Vinnie moet het dus vooral doen met de blaadjes die hij meegekrege­n heeft van school. Vandaag gaat het over niet-christelij­ke feestdagen zoals Chinees Nieuwjaar en...” Gekrijs op de achtergron­d. “Nee, mama is aan het bellen!”, countert Anneke. “En het tweede probleem is dus dat we hier allemaal tegelijk bezig zijn. Inclusief mijn man Phille, die nu gelukkig even de hond gaan uitlaten is. Maar dat het dan soms hectisch kan zijn, wisten we voor de paasvakant­ie ook al.”

Vier uur per dag

De kinderen van Anneke werken zo’n vier uur per dag: twee uur in de voormiddag en twee uur in de namiddag. “Dankzij smartschoo­l, een digitaal schoolplat­form waarop leraars taken posten, kan ik volgen wat Ricky moet doen. Ik krijg mails, verschille­nde per dag zelfs, en er staan punten op. De mails bekijk ik minder, maar de punten wel…”

“Mannekes!” Opnieuw time-out in Pulle. Nochtans ligt er de komende dagen wel wat werk op de plank. Ricky wacht nog lessen Nederlands, Engels, Frans en muziek. Vinnie mag mama of papa interviewe­n over de job die hij of zij doet. En hij krijgt schoonschr­ift. “En vrijdag is het vakantie”, zegt Anneke. “Of nee: toch niet, volgende week pas. Kijk, ouders zijn vandaag ook een beetje leraar. Op zich is dat geen ramp. Het is alleen een miserie om dat te combineren met je eigen dagelijkse job.”

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT, MIA UYDENS ??
FOTO'S JOREN DE WEERDT, MIA UYDENS
 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Anneke Van de Voorde en haar zoontjes Vinnie (links) en Ricky.
FOTO JOREN DE WEERDT Anneke Van de Voorde en haar zoontjes Vinnie (links) en Ricky.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium