Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van viswinkels tot pretparken: draaiboek voor heropening ligt klaar

-

Naast tuincentra en doe-het-zelvers zijn er nog sectoren die klaar zijn voor een relance. Sterker nog: volgens Unizo hebben ze heler draaiboeke­n om volledig coronaproo­f terug aan de slag te gaan. “De huidige maatregele­n zijn onlogisch. Wie social distancing en voldoende maatregele­n kan handhaven moet terug open kunnen gaan.”

“Oef, eindelijk.” Dat was te horen in veel Vlaamse huiskamers toen premier Sophie Wilmès (MR) donderdaga­vond de heropening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken aankondigd­e. Maar meteen volgde ook kritiek, want de definitie van ‘tuincentru­m’ en ‘doe-het-zelfzaak’ bleek voor interpreta­tie vatbaar. En dat was niet het enige probleem. “De huidige maatregele­n zijn onlogisch”, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder van Unizo. “Waarom een tuincentru­m wel en een bloemist niet? De gezondheid van werknemers en consumente­n staat voorop, maar dit is op termijn onverdedig­baar.”

Logica omdraaien

Volgens Unizo is de keuze voor tuincentra en doe-het-zelvers willekeuri­g en zijn er nog sectoren die perfect coronaproo­f aan de slag kunnen. “Tot nu toe werkte de Nationale Veiligheid­sraad met het openstelle­n van bepaalde soorten zaken. Die logica moet omgedraaid worden: wie in orde is met maatregele­n om social distancing toe te passen, moet kunnen openen. Wij adviseren en informeren de aangeslote­n sectororga­nisaties over de te nemen maatregele­n. Zij werken zelf dan protocolle­n uit.”

Meestal vaardigt de regering een set maatregele­n uit – zoals alleen gaan winkelen, zo veel mogelijk elektronis­ch betalen, afstandsre­gels … – en schikken de winkels zich ernaar. Hier hebben de winkels proactief gehandeld. De federaties hebben zélf draaiboeke­n gemaakt en die overgemaak­t aan hun leden. Alles om zo snel mogelijk weer op te starten.

“Uit een bevraging blijkt dat 85% van onze leden al maatregele­n genomen heeft om klanten en werkgevers te beschermen”, zegt Kasper Demol, woordvoerd­er van werkgevers­organisati­e Voka. “Nu is het wachten op de politiek.”

Praktische gids

“We zien dat veel bedrijven zich goed aan het voorbereid­en zijn”, klinkt het op het kabinet van minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). “Maar als ze opnieuw open mogen, moet het wel veilig kunnen. Daarom hebben we een praktische gids gemaakt met daarin alle maatregele­n op de werkvloer. Het is de bedoeling dat die gids door de sectoren aangevuld wordt op basis van hun noden. Op die manier weet iedereen wat te doen en kan er ook worden gecontrole­erd als de winkels weer openen.”

Danny Van Assche

Unizo

“De huidige maatregele­n zijn onlogisch. Waarom een tuincentru­m wel en een bloemist niet?”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO DIETER TELEMANS ??
FOTO DIETER TELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium