Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als hamsters het rad weer in

-

Bart De Wever heeft maandag handig gebruikgem­aakt van de luwte die de Nationale Veiligheid­sraad laat. De eerste ronde in het exitverhaa­l vorige woensdag werd een sisser. Er werden maar een paar kleinere beslissing­en genomen waarvan de blikvanger – bezoek in de rusthuizen – dan nog werd teruggedra­aid. De volgende ronde is pas vrijdag. Met alle bedrijven, handelszak­en en scholen die staan te trappelen om er weer in te vliegen en nu de coronacijf­ers in de goede richting blijven evolueren, is de opgave duidelijk: een al redelijk gedetaille­erd kader creëren, met voorwaarde­n en timing waarbinnen we in gang kunnen schieten.

De Wever gaf op radio en televisie een paar schoten voor de boeg. Hij drong aan op een exitplan en een veilige, maar wel snelle heropstart van de economie: “De komende maanden wordt beslist over onze welvaart voor het volgende decennium.” In dat ronkende zinnetje klonk zijn tweevoudig­e agenda door. Het gaat niet alleen over de economie, maar ook over de beslissend­e politieke plooi waarin het land nu eens eindelijk zal moeten vallen. Concreet werd dat bij De Wever de oproep om “de Vlaamse welvaart te beschermen” en dat kan alleen als de andere Vlaamse partijen het PS-veto tegen de N-VA doorbreken. “Het is tijd dat de Vlaamse politici het vicieuze cirkeltje kapotslaan en de taal van de macht spreken.”

Die vraag, vooral aan een eigenzinni­ge Open Vld, stelt de N-VA al sinds de zomer van vorig jaar. Nog sinds de zomer van vorig jaar hebben N-VA en PS de ene poging na de andere gedaan om elkaar te vinden, met de ene eclatante mislukking na de andere als resultaat. De manier waarop PSvoorzitt­er Paul Magnette de laatste keer na bemiddelin­g van Koen Geens (CD&V) de deur live op televisie dicht knalde, zindert nog na.

Wat nu gezongen? De regering Wilmès-II lijkt toch geen simpele opmaat te worden voor een coalitie zonder N-VA (de Vivaldicoa­litie, een term uit het precoronat­ijdperk die nog wat raar klinkt). De verdeeldhe­id is alleen maar groter geworden, al kan dat rap weer veranderen als het erop aankomt. Het is niet dat liberalen, socialiste­n, groenen en christende­mocraten broederlij­k goed opschieten, maar onherstelb­are averij is er ook niet. En de politieke elasticite­it is groot, zeker aan Franstalig­e kant, als de N-VA erbuiten kan worden gehouden. De sleutel ligt dan vooral in handen van de Vlaamse liberalen – een zinnetje dat we in de loop van 2019 vaak hebben geschreven. Het is een deprimeren­d ontwaken uit de coronanach­tmerrie: opnieuw als hamsters dat hopeloze politieke rad in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium