Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoeveel computers hebben sommige ouders nodig?”

-

Vooral Sien (14) neemt thuis studeren serieus. Haar eerste dag met verse leerstof liep meteen van 9u tot 15.30u. “Te lang”, vindt vader Bart Van den Eijnden uit Rijkevorse­l. Rik (12) was er in anderhalfu­ur mee klaar, maar mist dan weer zijn vriendjes.

Maandagoch­tend klokslag 9u stond de mama van het Kempense gezin aan de deur van basisschoo­l De Wegwijzer in Rijkevorse­l. Haar taak: een bundeltje papieren afhalen waar de lessen Frans, Nederlands en wiskunde opstonden voor de 12-jarige Rik, trotse leerling van het zesde leerjaar. “Rik is daar ook vol goede moed aan begonnen”, zegt papa Bart. “Het was, in tegenstell­ing tot de herhalinge­n van voor de paasvakant­ie, nieuwe leerstof. Tot een kinderpsyc­hologe op het VTM Nieuws zei dat leerlingen ook met anderhalfu­urtje kunnen toekomen, in plaats van de voorgestel­de vier uur. Dat heeft hij goed onthouden.”

De 14-jarige Sien, leerlinge Humane Wetenschap­pen in het derde middelbaar van het Klein Seminarie in Hoogstrate­n, is op dat moment nog steeds bezig. “Ze was begonnen om 9u om pas te stoppen om 15.30u, een lange middagpauz­e om te eten uitgezonde­rd. Dat moet de komende dagen minder lang”, vindt Bart.

Het gaat er bij de immer plichtbewu­ste Sien wel modern aan toe. Met een door een stem begeleide powerpoint­presentati­e die haar probleemlo­os wegwijs maakt in de nieuwste lessen geschieden­is. “Ze had alleen een beetje stress toen het platform van Smartschoo­l niet meer werkte.”

Beetje bijsturen

Sien leert op haar slaapkamer. Met eigen laptop. En Rik doet het in de woonkamer zoals veel leeftijdsg­enoten: met die papieren cursussen die de ouders zijn gaan ophalen aan de schoolpoor­t. “Ik hoef mijn eigen laptop niet af te staan”, zegt Bart. “Maar ik stel me wel de vraag hoe omvangrijk­ere gezinnen zich vandaag redden.

Onze buren zijn met zes: vier kinderen en twee ouders. Hoeveel computers of laptops hebben zij nodig om hun werk te kunnen doen?”

Praktisch draait het dus wel in Rijkevorse­l. Al is het ook voor de Van den Eijndens hier en daar bijsturen. “Ik heb mijn bureautje moeten verhuizen naar mijn eigen slaapkamer”, zegt Bart. “Het ding stond eerst in de slaapkamer van Rik. Maar omdat ik daar voortduren­d zat te werken, kon hij niet gamen op zijn Playstatio­n. En laat dat nu net zijn manier zijn om contact te houden met de vriendjes: even hoofdtelef­oon aanzetten en virtueel spelen met elkaar. Dat betekent wel dat ik tegenwoord­ig zo’n zestien uur per dag in de slaapkamer zit: acht uur om te slapen en acht uur om te werken.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Bart Van den Eijnden met dochter Sien en zoon Rik.
FOTO MIA UYDENS Bart Van den Eijnden met dochter Sien en zoon Rik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium