Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalm op de weg, druk op de werf

-

Op tal van plaatsen in Vlaanderen zijn gisteren wegenwerke­n begonnen. Nu er minder verkeer is door de coronacris­is zien aannemers hun kans schoon. “Met de werken die er nu zijn, zou je op een normale dag een compleet verkeersin­farct gekregen hebben”, zegt Maarten Matienko van VAB. Maar waarom hebben we dan niet al wat vroeger een tandje bijgestoke­n?

Asfalterin­gswerken in Sint-Niklaas, een nieuw wegdek tussen Zwijndrech­t en Kruibeke en werken aan het viaduct in Gentbrugge: de E17 is sinds gisteren één langgerekt­e bouwwerf. Ook op andere plaatsen is de kraan de grond in gegaan of zijn de werken zelfs vervroegd: op de R4 bijvoorbee­ld tussen Melle en Merelbeke, of op de E314 in Wilsele. “Op de R4 was de eerste fase afgerond en was het plan om de volgende pas volgend jaar uit te voeren”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Maar de aannemer heeft zelf voorgestel­d om er nu al mee te starten. Go for it, hebben we hem gezegd.”

De reden: er is toch geen kat op de weg. “De coronacris­is biedt mogelijkhe­den omdat werken nu minder verkeershi­nder veroorzake­n”, zegt Daniels.

Van 115 naar 15 km file Dat blijkt ook uit de cijfers: op het ‘hoogtepunt’ van de spits stond gisterocht­end amper vijf

Veva Daniels

AWV

“Door de coronacris­is veroorzake­n werken nu minder verkeershi­nder. Dus: go for it, zeggen wij.”

tien kilometer file op de snelwegen. “Op een normale dag in april is dat zo’n 115 kilometer”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “De hinder blijft dus beperkt, hoewel het toch om erg ingrijpend­e werkzaamhe­den gaat. Aan het viaduct in Gentbrugge was er bijvoorbee­ld zo’n anderhalve kilometer vertraagd verkeer in beide richtingen.”

“Ook de werken op de E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke zijn eigenlijk zeer ingrijpend”, zegt Maarten Matienko van mobiliteit­sorganisat­ie VAB. “Het verkeer komt er in beide richtingen op twee keer twee versmalde rijstroken. Dat kun je bijna niet doen op een gewone dag. Dan hadden we vandaag een verkeersin­farct zonder weerga gezien.”

Daar zijn we dus aan ontsnapt. Maar waarom zijn we dan niet al een paar weken vroeger begonnen om een tandje bij te steken? “Zo simpel ligt dat allemaal niet”, zegt Kasper Demol van ondernemer­sorganisat­ie

Maarten Matienko

VAB

“Als dit op een gewone dag zou gebeuren, dan hadden we vandaag een verkeersin­farct zonder weerga gezien.”

Voka. “De toevoer moet natuurlijk verzekerd zijn en daar was de voorbije weken nog geen goed zicht op. Het heeft geen zin om een snelweg af te sluiten als je geen betoncentr­ales hebt om materiaal te leveren.”

Nu kan dat dus wel en dat is volgens Voka een goede zaak. “Omdat het een hele ketting op gang trekt”, zegt Demol. “De wegenbouwe­rs werken weer. Dat

betekent dat ook de leverancie­rs werken, dat het transport weer op gang komt. Dat is positief, want het zorgt ervoor dat minder mensen in economisch­e werklooshe­id blijven of hun job verliezen.”

Putje zomer

En wat als we over pakweg een week of vier allemaal weer aan de slag gaan? Raken we dan niet gigantisch in de knoop door al die werken? “Het is een illusie om te denken dat we dan meteen weer allemaal in de auto gaan kruipen”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Het zal sowieso in stappen gebeuren. Het zal sector per sector verschille­n wanneer iedereen weer aan de slag gaat. Je kunt dus niet beter doen dan nu beginnen met de werken. Het zal nog een tijdlang kalmer blijven op de weg dan wat we anders in het putje van de zomer zien.”

Om de werken veilig te kunnen laten verlopen, is een memorandum opgesteld tussen AWV en de verschille­nde sectoren in de wegenbouw om ervoor te zorgen dat de beschermin­gsmaatrege­len, zoals social distancing en hygiëne, strikt nageleefd worden op de werf.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Op de E17 in Sint-Niklaas kunt u ondanks de werken vlot passeren.
FOTO PHOTO NEWS Op de E17 in Sint-Niklaas kunt u ondanks de werken vlot passeren.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium