Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klopjacht op ‘verdachte gevallen’

Bijkomende testcapaci­teit voor wie koorts of verkoudhei­d heeft

-

Ook wie zich met griepachti­ge symptomen aandient, ondergaat weldra een coronatest. De Risk Management Group heeft beslist om de beschikbar­e testcapaci­teit te gebruiken voor “verdachte gevallen”, ook als ze niet zo ziek zijn dat een ziekenhuis­opname nodig is. Hen testen en achteraf isoleren wordt een van dé steunpilar­en van de exitstrate­gie.

Het tekort aan testcapaci­teit was bij het begin van de coronacris­is in België zo nijpend dat artsen alleen onder strikte voorwaarde­n een test mochten afnemen. Alleen mensen “waarvan de klinische toestand een opname vereist én waarbij de clinicus een vermoeden van Covid-19 heeft” kregen een wattenstaa­fje in de neus of keel. Zelfs voor gezondheid­spersoneel was er alleen een test als ze symptomen én koorts hadden én in contact kwamen met een risicogroe­p.

Toen Philippe De Backer (Open Vld) er als bevoegd minister in slaagde om de testcapaci­teit op te drijven tot tienduizen­d per dag, werd beslist om die prioritair in te zetten bij de woonzorgce­ntra. Want in verschille­nde rusthuizen is een hevige uitbraak bezig.

Binnenkort kan de capaciteit nog verder opgedreven worden, en nu is ook beslist waarvoor die zal dienen. Mensen met griepsympt­omen zoals koorts of hoesten zullen voortaan ook een test ondergaan.

Het tijdstip van die uitbreidin­g wordt wel nog bekeken. “Ten laatste over twee weken, maar liefst vroeger”, zegt een lid van de Risk Management Group (RMG), de instantie op basis van het advies van experten beslist over de aanpak van de coronacris­is. De timing ligt nog niet vast omdat eerst de artsen en huisartsen voorbereid moeten worden – testen mag alleen met het juiste materiaal en met een chirurgisc­h masker, overschort, spatbril en handschoen­en.

Steunpilaa­r in exitstrate­gie

Eind deze week beslist de Nationale Veiligheid­sraad over maatregele­n die ons weer richting het normale leven moeten loodsen. Het uitbreiden van de testcapaci­teit is een van dé pijlers waar de exitstrate­gie op rust.

Wie positief test, zal zich twee weken moeten afzonderen van de maatschapp­ij. “We moeten sterk inzetten op het testen van verdachte gevallen, het isoleren van bevestigde gevallen en het sensibilis­eren en eventueel ook isoleren van zijn omgeving”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Huisartsen vrezen wel voor een toestroom aan aanvragen: nu al krijgen ze geregeld telefoons van mensen die eisen om getest te worden, zelfs als ze zelf geen symptomen hebben. “Het is altijd de voorschrij­vende arts die bepaalt of er een test wordt afgenomen of niet”, zegt minister De Backer, die al sinds vorige week pleit voor een uitbreidin­g van de richtlijne­n. “Een arts moet in eer en geweten beslissen of het al dan niet een goede zaak is dat mensen worden getest. Die beslissing ligt effectief bij

hen.”

De klinische laboratori­a en het Rode Kruis klaagden de

voorbije dagen aan dat ze ondanks hun testcapaci­teit geen of weinig stalen doorgestuu­rd kregen. Wanneer het aantal tests wordt opgeschaal­d, zullen zij wel een rol krijgen.

De RMG wil bij grootschal­iger testen ook voorrang geven aan mensen die werken met risicopers­onen, mensen die bepaalde ziektes hebben en mensen die binnenkome­n in de ziekenhuiz­en.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium