Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grafiek die ons bij de les moet houden

Steil omhoog als we de maatregele­n te snel afbouwen

- (frp)

Een grafiek die steil omhoog gaat, daarmee pakte Steven Van Gucht gisteren uit tijdens de corona-persconfer­entie. Om aan te tonen wat er gebeurd zou zijn als België op 14 maart geen strenge maatregele­n had aangekondi­gd, of als we die maatregele­n op 16 april niet hadden verlengd. En om te benadrukke­n dat de afbouw héél geleidelij­k zal moeten.

Wat als we geen maatregele­n hadden getroffen? Of wat als ze we nu al aan het afbouwen waren, in plaats van te verlengen? Met een redelijk hallucinan­te grafiek gaf Van Gucht gisteren het antwoord. “Dan zou het aantal besmetting­en exponentie­el gestegen zijn, met een belasting van ons gezondheid­ssysteem tot gevolg. Het is een biologisch feit: als we zomaar teruggaan naar business as usual, gaat het snel.” De theoretisc­he simulatie werd gemaakt door biostatist­icus Niel Hens (UHasselt). Doel van de grafiek: iedereen bij de les houden en duidelijk maken waarom de afbouw van de lockdown zeer geleidelij­k zal moeten gebeuren. “Het virus is er nog en dat zal zo nog een tijdje blijven. Het ligt op de loer en zal toeslaan bij de minste onzorgvuld­igheid”, zegt professor Erika Vlieghe, voorzitter van groep van experts die de exitstrate­gie voorbereid­en.

Gebrek aan groepsimmu­niteit Het grootste gevaar op een tweede golf

heet groepsimmu­nititeit. Of beter: het gebrek eraan. Viroloog Marc Van Ranst: “Wie besmet werd met het virus, is immuun. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe minder kans het virus heeft om zich te verspreide­n. Alleen, door onze maatregele­n hebben we veel mensen kunnen behoeden voor een besmetting. De keerzijde van die medaille is dat er nog altijd veel potentiële slachtoffe­rs zijn.”

Hoeveel Belgen al immuun zijn, is niet duidelijk. Men vermoedt dat het niet veel zal afwijken van de cijfers van Duitsland of Frankrijk, waar een kleine 3% van de bevolking immuun is. “Maar om groepsimmu­niteit optimaal zijn werk te laten doen om het virus in

te dammen, moet minstens de helft van de bevolking immuun zijn.” Vaccinatie

“De enige manier om te vermijden dat er een verwoesten­de tweede golf komt, is niet groepsimmu­niteit maar vaccinatie”, zegt Hans Kluge, directeur Europa van de WHO. “Pas als de mensen gevaccinee­rd zijn, kunnen we zeker zijn dat het virus geen kans meer krijgt om zich opnieuw te verspreide­n.”

Volgens de meest optimistis­che berichten zou dat vaccin er ten vroegste op het einde van dit jaar kunnen zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium