Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na Wilmes II gaapt grote leegte

- ARNOUT GYSSELS PIETER LESAFFER

Bart De Wever

Voorzitter N-VA

“De ballon van de volmachten is aan het leeglopen.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet de “ballon van de volmachten leeglopen”. Het ziet er steeds meer naar uit dat de rit van Wilmès II in juni al afgelopen is. En wat daarna? Niemand die het echt weet. De impasse van voor de coronacris­is loert achter het hoekje.

Premier Sophie Wilmès (MR) herhaalt het elke week in de Kamer. Voor de economisch­e relance na de gezondheid­scrisis heb je eigenlijk een regering nodig met een meerderhei­d in het parlement. Een meerderhei­d die haar regering in de verste verte niet heeft. In juni lopen haar volmachten af en het is erg onwaarschi­jnlijk dat ze er nog eens drie maanden bij krijgt.

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte het nog eens duidelijk: zijn partij ziet heel weinig redenen om die te verlengen. “De ballon van de volmachten is aan het leeglopen. Beslissing­en gaan sneller in het parlement. Ik zie er het nut niet van in.” Geen enkele partij vindt het systeem met volmachten echt geslaagd en het ziet ernaar uit dat het experiment tegen de zomer voorbij is.

En daarna? Wilmès zal na het aflopen van haar volmachten opnieuw het vertrouwen vragen van de Kamer. Krijgt ze dat niet, dan gaat haar regering weer in lopende zaken. En tegen dan zou er toch uitzicht mogen zijn op haar opvolgers. “Hopelijk geeft deze situatie de partijen de kans om dichter bijeen te groeien”, zei toenmalig opdrachtho­uder Patrick Dewael (Open Vld) bij het aantreden van Wilmès.

Het is er niet van gekomen, klinkt het in de Wetstraat. De groenen werken de liberalen op de zenuwen en omgekeerd. N-VA zit te mokken omdat het de boot heeft gemist, MR-voorzitter GeorgesLou­is

Bouchez is zot van glorie met al zijn ministers. En ga zo maar door. Zowel paars-geel als Vivaldi – paars-groen aangevuld met CD&V – lijken net zo levensvatb­aar als voorheen. Niet dus.

Een initiatief om de gesprekken weer op te starten is er voorlopig niet geweest. “Al zal dat niet lang meer duren”, zegt een onderhande­laar. “De tijd is er rijp voor.”

In eerste instantie kijken de partijen naar premier Wilmès om die op gang te krijgen. Maar die heeft de handen vol, klinkt het op het kabinet. En niet iedereen schrijft haar het nodige gewicht toe. “Het zijn de voorzitter­s die het zullen moeten doen”, zegt een onderhande­laar. “Wilmès kan dat niet.”

Nekschot voor Vlaanderen

De Wever zegt nog altijd bereid te zijn om aan tafel te gaan om een compromis te maken. Om er snel aan toe te voegen: “Maar dan wel vanuit onze logica en vanuit het programma dat wij belangrijk vinden. Anders hoeft het niet.” Hij stelt een veto tegen PS en Ecolo, want zo’n regering zou “een nekschot” zijn voor de Vlaamse welvaart. Aan de andere kant van de taalgrens wil PS niet weten van N-VA.

Het meest waarschijn­lijke scenario is dus terug naar de impasse van vóór corona. “Corona heeft veel veranderd, maar de verkiezing­suitslag niet”, klinkt het. “Je hebt nog altijd even veel zetels nodig om een regering te vormen.”

En als ze er echt niet uit raken? Dan steekt het spook van de verkiezing­en weer het hoofd op. “In het najaar dan”, zegt een Kamerlid. “Als dat echt de enige manier is om een slagvaardi­ge regering op de been te krijgen ...”

 ??  ?? Wilmès zal na het aflopen van haar volmachten opnieuw het vertrouwen vragen van de Kamer. Krijgt ze dat niet, dan gaat haar regering weer in lopende zaken.
Wilmès zal na het aflopen van haar volmachten opnieuw het vertrouwen vragen van de Kamer. Krijgt ze dat niet, dan gaat haar regering weer in lopende zaken.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium