Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er komt een tsunami van psychische problemen op ons af”

Wouter Beke maakt 25 miljoen euro extra vrij voor geestelijk­e gezondheid­szorg

- (pl, ivh)

Zo heet het actieplan waarmee Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V, de mentale impact van de coronacris­is te lijf wil gaan. Hij maakt daarvoor 25 miljoen euro extra vrij. Maar de vraag is of dat volstaat.

Zorgen voor morgen.

foto)

“Normaal krijgen we dagelijks vijftien tot twintig telefonisc­he oproepen voor een opname of ondersteun­ing”, zegt Roel De Cuyper, directeur van het Psychiatri­sch Centrum Gent-Sleidinge. “Tegenwoord­ig is dat gestegen tot een gemiddelde van dertig tot veertig oproepen per dag.” Ook bij Tele-Onthaal zijn de oproepen de voorbije weken met 25 à 30% gestegen.

Het is duidelijk dat het coronaviru­s niet alleen de fysieke gezondheid aantast, maar ook een mentale impact heeft. Daarom heeft

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een actieplan opgesteld: Zorgen voor morgen. Een lijst met concrete maatregele­n is dat niet. Wel moet dat een soort verzamelpl­aats worden van zowel bestaande acties en nieuwe acties die de sector zelf mag voorstelle­n. En vooral: het is een extra injectie van 25 miljoen euro extra in de geestelijk­e gezondheid­szorg, waarvan een groot deel voor de jeugdzorg.

Beke zelf noemt dat “een nooit geziene” investerin­g in de geestelijk­e gezondheid­szorg. Al is dat relatief, want amper enkele maanden geleden heeft hij in diezelfde sector nog 6 miljoen euro bespaard. De Centra voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg bijvoorbee­ld hebben hierdoor allemaal personeel moeten ontslaan. De besparinge­n zelf schroeft Beke niet terug. “Maar deze investerin­g

maakt ze wel goed en er komt nog meer bij”, aldus zijn woordvoerd­er. Relatief

“Het is ook relatief als je het vergelijkt met wat de federale regering uitgeeft,” zegt Koen Lowet, gedelegeer­d bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologe­n. “Zij maakte meteen al 1 miljard euro vrij om de ziekenhuiz­en te ondersteun­en.” Toch blijft hij voorzichti­g positief: “Er is tenminste een plan, een engagement van de minister om naar de sector te luisteren en een belofte dat er nog meer zal komen. Dat zal ook nodig zijn, deze Vlaamse regering zal serieus uit haar pijp moeten komen.”

Het actieplan dient zowel voor de acute ondersteun­ing in deze crisis, bijvoorbee­ld om mensen extra te ondersteun­en in hun rouw, als voor de langere termijn. Maar de vraag is of die 25 miljoen zal volstaan om deze impact op langere termijn op te vangen. De sector zit sowieso al krap in mensen en middelen. “Er komt een tsunami op ons af”, zegt Roel De Cuyper (Psychiatri­sch Centrum Gent-Sleidinge). “Het effect van de isolatie op de mentale gezondheid zal groot zijn. Maar in tegenstell­ing met lichamelij­ke problemen is dan niet meteen zichtbaar. Bovendien zullen na de exit nog veel problemen opduiken door loonverlie­s of werklooshe­id, gezinsprob­lemen, verlies van sociale contacten, ...”

Volgens suïcide-experte Gwendolyn Portzky (Universite­it Gent) zou de impact van de economisch­e crisis die eraan zit te komen zelfs groter kunnen zijn dan het effect van de coronacris­is zelf. “Het is moeilijk om de precieze impact al in te schatten”, zegt ze. “Maar het zou weleens kunnen dat zo’n nationale, gezamenlij­ke crisis net een groter gevoel van connectie geeft, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Terwijl we weten dat een economisch­e crisis tot meer psychische problemen, alcoholgeb­ruik en zelfdoding leidt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium