Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Fallen Astronaut’ onder de hamer

Hammertime veilt replica van Paul Van Hoeydonck

- (evw)

Slechts één kunstwerk ter wereld schopte het tot op de maan:

Fallen Astronaut, een beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Die vervaardig­de later nog vijftig replica’s. Een daarvan gaat vandaag onder de hamer bij het Stabroekse veilinghui­s Hammertime.

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck werd in de jaren zestig bekend met zijn space art. In 1971 vroeg de Amerikaans­e astronaut David Scott aan hem om een beeldje te maken dat Scott vervolgens zou meenemen op zijn missie naar de maan met de Apollo 15.

Daarbij kreeg Van Hoeydonck enkele richtlijne­n: het moest een mensenfigu­urtje zijn zonder etnische kenmerken of geslacht, het moest licht en toch stevig zijn. Zijn Fallen Astronaut werd een aluminium beeldje, een eerbetoon aan overleden astronaute­n en kosmonaute­n, dat David Scott op 2 augustus 1971 met een gedenkplaa­t achterliet op de maan.

Later wilde Van Hoeydonck honderden replica’s van het beeldje verkopen, maar David Scott sprak zich uit tegen de commercial­isering van het kunstwerk. Uiteindeli­jk werden slechts vijftig replica’s verdeeld, aan onder meer koning Boudewijn en de drie astronaute­n van de Apollo 15. En vanaf vandaag (dinsdag) wordt er ook eentje online geveild bij Stabroeks veilinghui­s Hammertime. Die veiling loopt tot en met 5 mei.

“Wij zijn aangesteld als curator in een persoonlij­k faillissem­ent”, zegt zaakvoerde­r Steven Teughels. “De gefailleer­de is een goede vriend van de kunstenaar wiens job het was om Van Hoeydoncks werk te verkopen. In zijn verzamelin­g zaten enkele unieke stukken, waaronder Fallen Astronaut, maar ook nog zes andere kunstwerke­n van Van Hoeydonck.”

De veiling gebeurt, zoals steeds bij Hammertime, online. “Maar omdat de mensen de kunstwerke­n in deze coronatijd niet fysiek kunnen komen bezichtige­n, kunnen ze ons een mailtje sturen zodat ze via Facetime of Whatsapp Video de kunstwerke­n kunnen inspectere­n tijdens een virtueel bezoek. Ik ga ervan uit dat veel mensen dat wel willen.”

Het is niet voor het eerst dat er bij Hammertime bekende kunstwerke­n onder de hamer gaan. “We hebben vroeger ook enkele Panamarenk­o’s geveild”, zegt Teughels.

 ?? FOTO HAMMERTIME ?? De Fallen Astronaut van de Antwerps kunstenaar Paul Van Hoeydonck gaat dinsdag onder de hamer.
FOTO HAMMERTIME De Fallen Astronaut van de Antwerps kunstenaar Paul Van Hoeydonck gaat dinsdag onder de hamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium