Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen begint met gelijke middelen aan preteachin­g

Gemeente verdeelt gratis laptops aan lagere scholen

- JAN AUMAN

De scholen zijn begonnen aan minstens enkele weken met aanlooples­sen. In Schoten zijn leerkracht­en, ouders, leerlingen er met goede moed aan begonnen, al snakken ze stilaan naar de echte klas. Om iedereen mee te krijgen, zorgt de gemeente voor laptops die de lagere scholen zullen verdelen onder de gezinnen die thuis geen toegang hebben tot de digitale school.

Een computer met internetto­egang. Zonder kan je niet mee met het noodgedwon­gen onderwijse­xperiment preteachin­g waarbij na de paasvakant­ie ook nieuwe leerstof vanop afstand wordt overgebrac­ht.

“Daar zijn we ons van bewust”, zegt schepen van Onderwijs Iefke Hendrickx (N-VA). “Daarom hadden we onze elf lagere scholen eerder al bevraagd over leerlingen die thuis nog verstoken blijven van die hulpmiddel­en. Na een oproep, brachten vijftien inwoners hun oude computer binnen. Daarnaast kochten we zelf nog een batterij van 48 zogenaamde refurbishe­d laptops aan.”

De toestellen werden door de jeugddiens­t klaargemaa­kt voor hergebruik. Maandagvoo­rmiddag konden schooldire­cties ze komen halen. De internetto­egang wordt gratis voorzien door Proximus en Telenet. “De kinderen in kwestie mogen de laptops gebruiken tot ze over een eigen toestel beschikken. Daarna verwachten we ze terug om door te geven aan andere behoeftige­n”, aldus Hendrickx, die dezer dagen zelf haar zonen Runar en Roan helpt bij het studeren.

Het blijkt goed mee te vallen met de digitale achterstan­d van de Schotense gezinnen. Uiteindeli­jk moest slechts een veertigtal toestellen verdeeld worden op een totaal van 2.385 leerlingen . Ook Gryt Rombouts, directeur van de Sint-Cordulasch­ool, nam graag een doos met laptops mee.

“We zijn de gemeente erg dankbaar”, zegt Rombouts. “Het is belangrijk dat niemand uit de boot valt. Want we vliegen er meteen in. Per leerjaar hebben we een weekschema op de website gezet. Juffen en meesters tonen nieuwe dingen via zelfgemaak­te YouTube-filmpjes. Niet alles verloopt digitaal. Daarom ontvingen we ouders en leerlingen zondag of maandag op school om hun rapport, maar ook een pakket met nieuwe boeken, invulblade­n en oefeningen op te halen zodat ze de komende weken verder kunnen.”

Confronter­end

Juf Karen De Winter heeft met haar collega’s van het derde leerjaar een beurtrol afgesproke­n om nieuwe leerstof met een YouTubefil­mpje

te introducer­en. “Ik kom er speciaal voor naar school en neem mezelf op in de lege klas. Ik vind het belangrijk dat ik iets kan tonen op het digi- of klassieke schoolbord. Ik begin elk filmpje met een lieve verwelkomi­ng en geef ‘mijn lieverdjes’ telkens wat tips mee waarmee ze thuis aan de slag kunnen”, vertelt juf Karen. “Ik maak het bewust niet te lang en zorg telkens voor een fijne afsluiter zoals ‘ga straks maar lekker spelen’. Het is best confronter­end om mezelf lesgevend bezig te zien. Best moeilijk is dat, zonder reacties van de kinderen. Geef mij maar een volle levendige klas.”

Gryt Rombouts geeft nog mee dat alvast in de Sint-Cordulasch­ool een meerderhei­d van de leerkracht­en hoopt dat de kinderen vanaf 4 mei opnieuw naar school kunnen. Al is het wachten op de officiële bevestigin­g en te nemen maatregele­n. Piet Bellens, directeur van de Sint-Eduardussc­hool, stelt vast dat bij heel wat ouders angst leeft over die herstart. “Het zal niet evident zijn om hun vertrouwen te winnen. Al doet de overheid er geen goed aan om telkens met die hoge cijfers over coronadode­n op te proppen te komen. Dat werkt de angst in de hand. Waarom telt men hier niet zoals in andere landen?”

Onder meer Romy Roofthooft (11) uit het vijfde leerjaar is van plan om de komende weken dagelijks aan de laptop nauwgezet alle taken te maken. “Spelletjes spelen doe ik niet. Na enkele uren schoolwerk beloon ik mezelf wel met wat trampoline springen in de tuin of geknuffel met de honden”, aldus Romy.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De directeurs van onder meer Sint-Eduardus, Sint-Cordula, De Tuimelaar, Heilige Familie en GO!-basisschoo­l Vijverhof kwamen de laptops in ontvangst nemen bij schepen Iefke Hendrickx (N-VA) centraal in De Kaekelaar.
FOTO JAN AUMAN De directeurs van onder meer Sint-Eduardus, Sint-Cordula, De Tuimelaar, Heilige Familie en GO!-basisschoo­l Vijverhof kwamen de laptops in ontvangst nemen bij schepen Iefke Hendrickx (N-VA) centraal in De Kaekelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium