Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde van vier weken droogte

Pieter Timmers en co na bijna maand lockdown weer in het zwembad

- HANS JACOBS

Met de nodige social distancing in het bad hebben de Belgische topzwemmer­s zich weer op gang getrokken na enkele weken van sportieve lockdown. Hoofdcoach Ronald Gaastra: “Ik heb hen toegesprok­en en gezegd: we zijn het nieuwe seizoen begonnen, het olympische jaar 2020-2021.”

Na de beslissing eind maart over het uitstel van Tokio 2020 tot Tokio 2021 werden de trainingen in het olympische topsportba­d in Antwerpen stilgelegd. En dus zag je de voorbije weken bijvoorbee­ld Instagramp­osts van Pieter Timmers die met zijn dochter core stability-trainingen in zijn tuin deed, of van vlindersla­gspecialis­t Louis Croenen op zijn koersfiets.

Gisteren doken ze weer het olympische topsportba­d in Antwerpen in. Zij het in twee shifts, twee ploegen van zes topzwemmer­s die na elkaar trainen. Een bewuste keuze is het om de groep van topzwemmer­s te splitsen, want op die manier zijn er minder zwemmers in het water en is er dus meer broodnodig­e ruimte per zwemmer. Normaal zwemmen ze vaak met twee in één baan, nu niet. Is ook verplicht: de handen wassen voor het betreden van het zwembad.

Hoofdcoach Ronald Gaastra: “Ze kruisen elkaar wel tijdens het zwemmen, maar iedereen houdt keurig afstand van elkaar, ook de trainers naast het bad. We houden overal rekening mee, het is praktisch doenbaar.”

Weer sociaal contact

En of het deugd deed. Gaastra: “Ik merkte dat er veel blij waren dat het sociale contact terug was.”

Kimberly Buys, een van de Belgische topzwemste­rs: “Ik woon alleen. Nu kun je wel bellen, skypen en weet ik wat, maar dan blijf je toch tegen een computersc­herm babbelen. Ik was blij dat ik weer iemand tegenkwam.

Maar ook dat we weer in het zwembad mochten springen. Want het enige water dat ik de voorbije weken zag, was in mijn douche, en het kanaal tijdens het fietsen (lacht).”

Gaastra is opgelucht dat er weer wordt gezwommen, in tegenstell­ing tot sommige andere landen waar zwemmers nog altijd op het droge hun conditie moeten onderhoude­n.

Gaastra: “In een hoop landen mag er niet eens worden gezwommen, in de Scandinavi­sche landen zwemmen ze bijvoorbee­ld wel nog. Een break van twee weken geplande vakantie, dat gaat nog, maar als je een maand niet meer moet zwemmen, ga je als zwemmer haast automatisc­h een ander dagritme volgen, en moeten ze bij de trainingen weer die omschakeli­ng maken.”

Buys: “Ik heb geprobeerd mijn routine aan te houden. Ik ben wel niet om halfzes ’s ochtends opgestaan zoals normaal dat vond ik nu even niet nodig, het was nu halfacht ’s ochtends. Maar ik heb voor mezelf een planning gemaakt: dan krachttrai­ning, dan lopen, dan fietsen, dan yoga… Zodat er een systeem insteekt. Want anders ben je maar wat aan het doen tijdens de dag en weet je niet meer waarvoor je dat doet.”

(lacht),

EK in augustus? De vraag is alleen: voor welke

wedstrijd.

Gaastra: “Ik heb hen maandagoch­tend verteld dat we gestart zijn met het nieuwe seizoen, dat van 2020-2021, het olympische jaar. Alleen hebben we nu een langere aanloop dan normaal.”

Dat geldt voor bijvoorbee­ld Louis Croenen, maar zoals intussen bekend niet voor Pieter Timmers. De olympische vicekampio­en, ook van de partij maandag, past voor de Spelen van 2021. Buys weet nog niet of ze doorgaat tot de uitgesteld­e Spelen (zie kader). Zowel Timmers als Buys hopen vurig dat dit jaar nog een wedstrijd plaatsvind­t, zoals bijvoorbee­ld het EK, momenteel uitgesteld naar augustus in Boedapest. Het is koffiedik kijken of het er ook effectief komt.

Gaastra: “Geen nieuws is goed nieuws, dus voorlopig leven we op hoop. Maar als we eerlijk zijn, is de kans op een EK in augustus misschien vijf à tien procent.”

“Het enige water dat ik de voorbije weken zag, was in mijn douche, en het kanaal tijdens het fietsen.” Kimberly Buys

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium