Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij weten van niks”

Geen inspraak en nog geen nieuwe kalender: ook vrouwen willen duidelijkh­eid over wanneer ze weer kunnen koersen

- JAN-PIETER DE VLIEGER HUGO COOREVITS

Het geldt voor Jolien D’hoore (30) en voor alle vrouwen in het wielrennen: ze hebben op dit moment geen flauw idee wanneer zij opnieuw kunnen koersen. Bij de voorstelli­ng van de nieuwe kalender vorige week leek wielrennen alleen een sport voor mannen te zijn. “We worden overal buiten gehouden”, zegt D’hoore. “Heel jammer.”

Jolien D’hoore zegt het zo: “Wij weten van niks.”

Door het coronaviru­s leeft het hele peloton in onzekerhei­d, maar de vrouwen nog meer dan de mannen. Vorige week presenteer­de de UCI nieuwe data voor de Tour (29 augustus - 20 september) en een timing voor de Giro en de Vuelta (na het WK). Geen woord evenwel over vrouwenkoe­rsen.

Veelzeggen­d is dat de grootste wedstrijd voor de vrouwen, de Giro Rosa (26 juni - 5 juli), nog niet eens officieel is afgelast of uitgesteld. Die zal uiteraard niet kunnen doorgaan op de voorziene data, maar de ploegen hebben er geen enkele informatie over. “Heel jammer”, zegt D’Hoore. “We worden overal buiten gehouden.”

Geen eigen stem

Het vrouwenwie­lrennen ervaart tijdens de coronacris­is heel erg dat het geen eigen stem heeft. Nochtans is er met The Cyclists’ Alliance wel een eigen vakbond.

“Maar we worden door de UCI niet erkend”, zegt managing director Iris Slappendel. “De UCI overlegt met de CPA (rennersvak­bond, red.) en de AIGCP (belangenve­reniging van de

teams, nvdr.) en gaat ervan uit dat die de mannen en de vrouwen samen vertegenwo­ordigen. Een aparte stem voor het vrouwenwie­lrennen willen ze kennelijk niet.”

Pas op 15 mei zal de UCI een nieuwe kalender voor de vrouwen naar buiten brengen. Jolien D’hoore hoopt dat de World Tour kan hervatten met de Postnord Vargarda (9 augustus) in Zweden of de Ladies Tour of Norway (13-16 augustus).

“Dat het in Scandinavi­ë is, zou een voordeel kunnen zijn”, zegt ze. In

Zweden gelden eerder soepele coronamaat­regelen, Noorwegen bouwt die af.

Iris Slappendel ziet de Boels Ladies Tour (25-30 augustus) in Nederland als een mooi moment om de competitie te hervatten, al vreest ze voor de haalbaarhe­id. Ze hoopt sowieso dat bij de samenstell­ing van de nieuwe kalender niet a priori voorrang wordt gegeven aan vrouwenwed­strijden die een mannelijk equivalent hebben. “Voor het vrouwenwie­lrennen zijn stand alone-races vaak belangrijk­er.”

De vraag is hoe het vrouwenwie­lrennen uit de coronacris­is zal komen. Slappendel vreest dat er ploegen zullen verdwijnen. De budgetten zijn weliswaar veel kleiner dan bij de mannen, maar ze staan nu net zo goed onder druk.

“In het vrouwenwie­lrennen vallen er net zulke zware klappen als bij de mannen”, zegt Danny Stam, ploegleide­r bij Boels-Dolmans. “Alleen komt dat veel minder naar buiten.”

Eerst besparen op de vrouwen

Bij Boels - Dolmans, de ploeg van Jolien D’hoore, en Parkhotel Valkenburg, de ploeg waar AnnSophie Duyck rijdt, worden de lonen op dit moment nog volledig betaald. D’hoore vreest vooral voor de vrouwenplo­egen die gelinkt zijn aan de WorldTour-ploegen van de mannen. “Die zullen het eerst besparen op de vrouwen.”

Bij CCC en Mitchelton - Scott moeten de vrouwen net als hun mannelijke collega’s inleveren. Bij het Belgische Lotto Soudal Ladies net zo goed.

“Weliswaar niet in dezelfde mate als de mannelijke profs”, zegt manager Danny Schoonbaer­t. “Meisjes die bij manier van spreken alleen een onkostenve­rgoeding krijgen, kan je niet laten inleveren.”

Vrouwenwie­lrennen heeft de voorbije jaren gigantisch­e stappen vooruit gezet. De vrees bestaat dat het coronaviru­s de tijd terugdraai­t. Iris Slappendel wijst op verwezenli­jkingen zoals moederscha­psverlof voor rensters of het vastgelegd­e minimumsal­aris dat de komende jaren steeds opgetrokke­n zou worden. De vraag is wat daar na deze crisis nog allemaal van overblijft.

“In het vrouwenwie­lrennen vallen er even zware klappen als bij de mannen. Alleen komt dat veel minder naar buiten.” Danny Stam Ploegleide­r Boels - Dolmans

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een juichende Jolien D’hoore een jaar geleden. Vandaag heeft ze geen idee waar ze als renster aan toe is.
FOTO PHOTO NEWS Een juichende Jolien D’hoore een jaar geleden. Vandaag heeft ze geen idee waar ze als renster aan toe is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium