Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restaurati­e historisch park van Boom begint

Vissen en schildpadd­en uit vijver gehaald

-

De werken aan het park van Boom zijn begonnen. De restaurati­e gebeurt door de firma Monument Goedleven. Volgende week worden de vijvers leeggepomp­t, de vis is er al uitgehaald. De hele restaurati­e bijna een jaar.

firma Aquatec Engineerin­g heeft door middel van elektrolys­e de vissen en schildpadd­en uit de vijvers gehaald, om ze op andere locaties weer vrij te laten. “Door deze techniek komen de vissen en schildpadd­en boven zwemmen en kunnen ze met schepnette­n le

vend uit het water worden gehaald”, legt schepen van Openbare Werken Francisco Sanchez (N-VA) uit. Slib verwijdere­n

Na het leegpompen van de vijvers, kunnen de restaurati­ewerken beginnen. Het slib van de vijvers wordt verwijderd, oeverbesch­oeiingen hersteld, stenen trappenpar­tijen en sokkels van de standbeeld­en aangepakt en ook de standbeeld­en zelf worden verwijderd en elders opgeknapt.

Het park geniet ruime bekendDe heid vanwege de picturale tuin met beelden van bekende Vlaamse kunstenaar­s als Georges Minne en Ernest Wijnants. In aanloop naar de restaurati­e van de picturale tuin in het gemeenteli­jk park is een nieuw beheerspla­n opgesteld voor de komende twintig jaar. Het vorige dateert van 2005 en was aan herziening toe. De opmaak van een nieuw beheerspla­n was een voorwaarde van de Vlaamse Overheid om het restaurati­etraject voor de picturale tuin aan te vatten.

De restaurati­e van de Franse vijvers is een samenwerki­ng tussen Kempens Landschap vzw, het gemeentebe­stuur en staat onder leiding van Karuur Architecte­n. Ook de restaurati­e van steenbakke­rijsite Emabb in Noeveren wordt door hen geleid.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? De vissen en schildpadd­en zijn al uit de parkvijver­s van het park van Boom gehaald met netten.
FOTO JAN BOEY De vissen en schildpadd­en zijn al uit de parkvijver­s van het park van Boom gehaald met netten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium