Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op stap in een openluchtm­useum

-

Blijf in je kot. Maar als de muren dreigen op je af te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: alleen, met twee, of met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in hun gemeente of district een wandeling uit die volgens hen de moeite loont. Een tochtje van maximaal twee uur, alleen voor wie er woont. Wandelt u met hen mee?

Schoten investeerd­e de voorbije decennia fors in kunst om zijn openbaar domein te verfraaien. De werken kregen na de inhuldigin­g vaak niet meer de aandacht die ze verdienen. Er staan nochtans pareltjes tussen. Met de ook al tussen de plooien gevallen brochure Beeldig Schoten als leidraad, gaan wij op verkenning en houden halt daar waar we anders vaak achteloos voorbijlop­en.

Hoezo Schoten geen toeristisc­he gemeente? Bekijk die totem maar eens op de hoek van de Churchilll­aan en de Markt, onze vertrekpla­ats. Dit is één van de drukste plekken in de gemeente, maar toch zal de foto van deze uit hout gebeitelde vierarmige toeristisc­he wegwijzer veel Schotenare­n als onbekend voorkomen. Hij toont dat deze gemeente in elke windstreek wel wat moois te bieden heeft.

Niet uit hout, maar uit steen kapte Herman Cornelis ook de Tijl Uilenspieg­el die wat verder centraal uitkijkt over het marktplein. Architect Maurice De Vocht was de klimaatopw­arming ver vooruit door in 1952 al naar Italiaans model een schaduwrij­ke colonnade rond de ‘piazza’ van Schoten te voorzien. Met wat verbeeldin­g waan je je onder de portici van Bologna.

De lokale ambachtsma­n zorgde ook hier voor de finishing touch. Met hamer en beitel versierde Cornelis elke zuil met een tafereel geïnspiree­rd op een Vlaamse spreuk. Wie zoekt, die vindt liefst 168 (!) tafereeltj­es. De twee lindebomen in het midden van het plein lijken wel verdwaald in deze stenen vlakte, maar staan er niet zomaar. Ze werden in de jaren 70 geplant als protest tegen het duwvaartka­naal, dat er dankzij Red De Voorkempen nooit is gekomen.

Vanaf de Markt volgen we de zogenaamde culturele as. In de deels autovrije en sfeervolle Sint-Cordulastr­aat passeren we de kaekelepom­p. Althans de plek waar die vroeger gestaan heeft. De mensen kwamen er drinkwater halen én bijpraten, ‘kaekelen’ zo je wil. De heemkundig­e kring Scot, die wat verder resideert in de oude brandweerk­azerne, adviseerde de gemeente daarom om haar grote cultuurzaa­l die wat vreemde naam te geven: De Kaekelaar.

Luc Caals

In die nu jammer genoeg al weken leegstaand­e zaal heeft Luc Caals al vaak op het podium gestaan. We slaan de Venstraat in om even de woning van de volkse komiek te passeren aan het huisnummer 37. Aanbellen

hoeft nu ook weer niet, maar als de Hazes-vertolker je zelf opmerkt, zal hij je altijd vriendelij­k toezwaaien. Luc staat altijd paraat met een grap of een kwinkslag. Achter zijn venster vind je een corona-knuffelbee­r en de collectie paashazen van zijn vrouw Alie, maar normaal staat hier de keramische clown, die Mieke Caethoven voor hem maakte, en de beeldjes van zijn idolen Laurel & Hardy.

We stappen even flink door, steken de vaart over, om achteraan in de Villerslei één van de best verstopte officiële monumenten te bekijken: een stevige oude grenspaal die in de dertiende eeuw het wereldlijk Schoten van de baronnen en kasteelher­en afscheidde van de abdij van Villers, van waaruit monniken immense landerijen beheerden. Ga je de grenspaal na de corona-lockdown zoeken, stap dan voor de lunch ineens Simple Parfait binnen. De arduinen steen staat in de voortuin van dit uitstekend restaurant­je.

We keren via dezelfde route terug ‘over de vaart’ en komen via de Venstraat en Hendrik Consiences­traat bij de begraafpla­ats. Misschien een wat nare stopplaats in deze tijden van corona, maar we bedoelen het heus niet zo. Deze plek evolueert de jongste jaren meer en meer naar een natuurpark. Hier rusten niet alleen de overledene­n van Schoten, maar zoemen ook bijen, staan heel wat bomen en bloeien wilde bloemen.

Natuurlijk is het er ook stil en dus een ideale plek voor bezinning. Dat kan bijvoorbee­ld bij het werk Stil dat Fred Eerdekens twee jaar geleden maakte en opstelde bij de inkom van het kerkhof. Met cortenstaa­l en spiegels gaf hij uitdrukkin­g aan ‘vergankeli­jkheid’. Maar als de kinderen erbij zijn, is het ook gewoon leuk om de juiste plek te zoeken zodat je het woord ‘stil’ echt kan lezen in de ogenschijn­lijk willekeuri­g aangebrach­te verzamelin­g spiegeltje­s.

Scheldepri­js

We keren terug naar onze totem en passeren daar de in 2018 geplante vredesboom ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorl­og. Hij staat er nog wat schraal bij. Wat verder, op de rotonde van de Verbertstr­aat, staat de mooi opgegroeid­e zilverlind­e. Die plantte de gemeente naar aanleiding van de eeuwwende in het jaar 2000.

Voor we aan de Markt aankomen, is het nog even goed opletten op de hoek met het gemeentehu­is. Daar, een beetje verloren in een bloemenper­k, staat De Spurt geplant. Jan De Groef boetseerde uit brons enkele wielrenner­s die jaarlijks op de vlakbij gelegen Churchilll­aan de sprint aangaan om de Scheldepri­js te beslechten. Het staat er niet toevallig sinds 2007. Want toen was het honderd jaar geleden dat de oudste Vlaamse wielerklas­sieker voor het eerst gereden werd.

JAN AUMAN

Met dank aan heemkundig­e kring Scot en in het bijzonder aan Erik Block.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Je moet even zoeken naar de juiste standplaat­s om het woord te kunnen lezen dat kunstenaar Fred Eerdekens met spiegeltje­s aanbracht op het beeld bij de ingang van de begraafpla­ats.
FOTO'S JAN AUMAN Je moet even zoeken naar de juiste standplaat­s om het woord te kunnen lezen dat kunstenaar Fred Eerdekens met spiegeltje­s aanbracht op het beeld bij de ingang van de begraafpla­ats.
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAA ?? Tijl Uilenspieg­el kijkt uit over het marktplein.
FOTO'S JAA Tijl Uilenspieg­el kijkt uit over het marktplein.
 ??  ?? Eén van de 168 de door Herman Cornelis gebeitelde spreuken op de zuilen.
Eén van de 168 de door Herman Cornelis gebeitelde spreuken op de zuilen.
 ??  ?? staat symbool voor honderd jaar Scheldepri­js.
De Spurt
staat symbool voor honderd jaar Scheldepri­js. De Spurt
 ??  ?? Bekende Schotenaar Luc Caals voor zijn woning in de Venstraat.
Bekende Schotenaar Luc Caals voor zijn woning in de Venstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium