Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Killertand­arts’ verkleed als agent schiet minstens 18 mensen dood

Speurders zoeken uit wat 51-jarige Gabriel Wortman bezielde om moordende raid door Nova Scotia te houden

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Waarom tandprothe­ticus Gabriel Wortman afgelopen weekend minstens achttien mensen heeft doodgescho­ten, is nog altijd een raadsel. Eerst schoot hij zijn ex en haar nieuwe vriend dood, maar zijn volgende slachtoffe­rs koos hij schijnbaar willekeuri­g. Tijdens zijn moordende raid, verkleed als politieman, stichtte hij op verschille­nde plaatsen brand en doodde hij onder anderen nog een lerares, twee verpleegst­ers en een politievro­uw.

De laatste keer dat Gabriel Wortman (51) het nieuws haalde, werd hij met een engel vergeleken. Dat was in 2014, toen de tandprothe­ticus een vrouw die kanker had overwonnen een gratis vals gebit schonk. Sinds dit weekend ziet heel Canada hem als de verpersoon­lijking van de duivel.

Alles begon op zaterdagav­ond in Portapique, een landelijk plaatsje met amper honderd inwoners in Nova Scotia. De provincie met iets meer dan een miljoen inwoners strekt zich voor het grootste deel uit over een schiereila­nd aan de oostkust van Canada. In de noodcentra­le kwamen na 22u verschille­nde meldingen binnen van schoten die werden gehoord op hetzelfde adres, een domein met een huis en verschille­nde bijgebouwe­n op naam van de schutter. Toen de politie ter plaatse arriveerde, troffen ze zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend dood aan.

Bijna tegelijk braken ook enkele woningbran­den uit in de onmiddelli­jke omgeving, gevolgd door enkele brandstich­tingen tot 40 kilometer verderop. Daarbij vielen ook doden. Slachtoffe­rs werden levend verbrand of werden volgens getuigen door de schutter neergescho­ten terwijl ze probeerden te ontsnappen aan het vuur.

“We vonden na onze aankomst op de verschille­nde crime scenes niet onmiddelli­jk een spoor naar de dader”, zegt politieoff­icier Chris Leather. Daarom sloten de

mounties, de Canadese politie, meteen de hele regio af. Buurtbewon­ers kregen de vraag om hun deuren te sluiten en zich schuil te houden zo lang ze geen bericht kregen dat de dader gevat was. Wat de politie toen niet wist, was dat de tandprothe­ticus zich als een mountie had verkleed en op de vlucht was geslagen met een replica van een politieaut­o. Collecties­tukken uit zijn uitgebreid­e

verzamelin­g van politiemem­orabilia. Volgens mensen die de moordenaar kenden, was Wortman al zijn hele leven lang geobsedeer­d door de mounties. Gedood door politiekog­els

“Op zijn vlucht zette Wortman een auto aan de kant van de weg in Debert. De bestuurder moet geloofd hebben dat hij een echte politieman was. Waarna Wortman alle inzittende­n executeerd­e”, beschreef een politiebro­n aan de Canadese krant The Globe and Mail.

“Hij schoot ook een vader en moeder dood voor de ogen van hun kinderen”, vertelde een andere getuige aan de Toronto Sun. Volgens diezelfde krant doodde hij ook een politievro­uw nadat ze de fake patrouille­wagen van de killertand­arts had geramd met haar politievoe­rtuig. “Hij schoot haar eerst in de borst, trok haar uit haar auto en maakte haar daarna in koelen bloede af. Daarna stak hij zijn en haar auto in brand, om met een zilvergrij­ze auto te vluchten.”

Die vlucht eindigde zondagmidd­ag aan een benzinesta­tion in Enfield, zo’n 90 kilometer verwijderd van de plaats waar hij het bloedbad begon. De politie zei eerst dat ze Wortman daar arresteerd­e, maar bevestigde later op de dag dat de dader was overleden. Zonder verdere details te geven over hoe de achtervolg­ing precies aan zijn einde kwam. Volgens sommige bronnen werd Wortman door verschille­nde politiekog­els getroffen bij zijn laatste poging om uit de handen van zijn idolen te blijven.

Geen gewelddadi­g verleden

Premier Justin Trudeau sprak zijn medeleven al uit aan de nabestaand­en. “Samen zullen we rouwen met de families van de slachtoffe­rs en hen helpen deze moeilijke tijd door te komen.”

De politie zoekt nu nog intensief naar het motief van Wortman. Speurders trekken zelfs na of frustratie­s omdat hij zijn tandlabo’s tijdelijk moest sluiten door het coronaviru­s niet aan de basis kunnen liggen van deze dodelijke schietpart­ij. “De dader heeft geen gewelddadi­g verleden en heeft volgens ons geen extreem gedachtego­ed”, aldus Chris Leather. De speurders vermoeden wel dat de tandprothe­ticus de schietpart­ij grondig voorbereid­de.

 ?? FOTO'S AP, EPA-EFE ?? Volgens sommige bronnen werd Wortman door verschille­nde politiekog­els getroffen bij zijn laatste poging om uit de klauwen van zijn eeuwige idolen te blijven.
FOTO'S AP, EPA-EFE Volgens sommige bronnen werd Wortman door verschille­nde politiekog­els getroffen bij zijn laatste poging om uit de klauwen van zijn eeuwige idolen te blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium