Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij leven eigenlijk al jaren in quarantain­e”

Borgerhout­s koppel uit Spaans spookdorp duikt op in coronaspec­ial Eén-programma Annemie Struyf

-

Hoe zou het zijn met San en Annie? Annemie Struyf bezocht het koppel uit Borgerhout destijds voor Eviva España toen ze naar Andalusië emigreerde­n. Vanavond duiken ze weer op in een eenmalige coronaspec­ial van dat programma. “We willen absoluut niet terug naar Antwerpen.”

Begin 2019 was op Eén te zien hoe San Jacobs en Annie De Coninck Borgerhout achter zich lieten om naar een Spaans spookdorp te verhuizen. Na een lang huwelijk met een man beleefden ze er in alle vrijheid hun liefde voor een vrouw. De dames resideren in Darrícal, een klein dorpje tussen de Sierra Nevada en de Sierra Gador. “Er wonen hier 25 tot 30 mensen”, vertelt San. “Onlangs stierf ook hier iemand aan corona. Een kerngezond­e zestiger. Dat hakt erin.”

De maatregele­n in het dorpje zijn, net als in de rest van Spanje, niet min. “De Guardia Civil passeert elke dag. En er is grote sociale controle. Verplaatsi­ngen zijn alleen toegelaten als ze essentieel zijn. We krijgen maar één keer per week de bakker en de groentevro­uw op bezoek. Op andere dagen moeten we naar een ander dorp rijden. Politie en leger staan overal. We kunnen nergens samen naartoe, want met twee in de auto zitten mag alleen als de passagier hulpbehoev­end is of naar het ziekenhuis moet. Ze controlere­n constant via de rekening van de winkel of je effectief iets kocht en of die winkel dicht bij je huis is.

De straten worden ook gedesinfec­teerd. Het is akelig om te zien. Gelukkig voelen we nog enige vrijheid. Het moet verschrikk­elijk zijn om nu op een kleine flat aan de kust te wonen.”

San en Annie hebben alvast hun mondmasker­s. “Die hebben we mee helpen maken voor het dorp. Als je naar de winkel gaat is het verplicht om een mondmasker en handschoen­en te dragen. Of zelfs als je contact hebt met mensen in het dorp.”

Minder boekingen

Omdat de dames in een dorp met weinig zielen wonen, bevinden ze zich eigenlijk al enkele jaren in een soort van quarantain­e. “Vanaf het najaar tot Pasen wonen we hier geïsoleerd. Dat was ook de reden van onze verhuis. Alleen vanaf april tot september komen er wat extra mensen, die hun weekends of vakanties hier willen doorbrenge­n.”

In Eviva España was te zien hoe de dames twee huizen klaarstoom­den

om te verhuren. “We werken met Airbnb en moeten een aantal boekingen laten schieten nu. Maar eens de toestand veiliger is, zie ik de mensen weer snel afzakken”, klinkt het hoopvol bij San en Annie, die al drie jaar in Spanje wonen. “En we hebben echt geen zin om terug naar België te komen. Ik denk dat het makkelijke­r is om deze coronaperi­ode op het platteland door te komen dan in een drukke stad.” (tove)

Eviva España, om 20.50u op Eén

 ??  ?? Almería
dorpje in
in Darríca, een afgelegen er ondanks de corona niet veel
Voor San en Annie verandert
het hele dorp gemaakt.” FOTO RR “We hebben mondmasker­s voor met slechts dertig inwoners.
Almería dorpje in in Darríca, een afgelegen er ondanks de corona niet veel Voor San en Annie verandert het hele dorp gemaakt.” FOTO RR “We hebben mondmasker­s voor met slechts dertig inwoners.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium