Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet op de wei? Dan maar op het scherm

Artiesten starten op eigen houtje online festival

-

Tom Waes Presentato­r “Ik vraag me al lang af wat ik zou ontdekken als ik in Vlaanderen op dezelfde manier op avontuur zou gaan als op andere plaatsen.”

Geen festivals, geen inkomsten voor artiesten. Dus moeten ze zelf creatief aan de slag. Onder meer Sioen, Noémie Wolfs en Absynthe Minded zetten hun schouders onder het eerste Belgische livestream­festival, waar ze alsnog vanuit hun kot kunnen optreden.

De beslissing van de overheid om alle zomerfesti­vals in ons land af te schaffen, sloeg vorige week in als een bom. Door de extra coronamaat­regelen zien veel Belgische artiesten ook de laatste restjes van hun inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus nemen ze het heft in eigen handen. Samen met muziekcoll­ectief Artists Unlimited en concertzal­en als Ancienne Belgique en De Vooruit organisere­n tal van artiesten komende zondag hun eigen festival. Niet op een weide, wel op het internet. Onder andere Sioen, Noémie Wolfs, Absynthe Minded, An Pierlé, Nieuwe Lichting-laureate Tessa Dixson en sterrenche­f Nick Bril – die als dj op Tomorrowla­nd stond – treden op vanuit hun kot, via livestream. Gastvrouw van dienst is radioprese­ntatrice Sofie Engelen. De ‘entreeprij­s’ van het festival? 10 euro.

“We bedachten dit samen met mensen uit verschille­nde sectoren, telkens vanuit een hart voor muziek”, zegt Ellen Schoenaert­s van Artists Unlimited. “We werken als non-profit: 90% van de opbrengst gaat naar de artiesten, de rest gebruiken we om ons platform te laten draaien.”

Geleerd van Lady Gaga

Het project doet denken aan het One World, Together at Home-benefiet dat Lady Gaga afgelopen weekend organiseer­de. Daar gaven meer dan zeventig artiesten online huiskamerc­oncerten en werd wereldwijd 117 miljoen euro opgehaald voor het goede doel. “Daar hebben we uit geleerd”, zegt Schoenaert­s. “Soms was de kwaliteit top, soms niet. Dus sturen wij één cameraman met drie camera’s naar een artiest om het optreden vanop veilige afstand in beeld te brengen.”

Het wordt geen eenmalig initiatief: vanaf juni wordt het platform definitief gelanceerd met meer online concerten, workshops en vlogs. Op termijn kan het ook worden opgesteld voor andere podiumkuns­ten.

www.artistsunl­imited.online

 ?? FOTO VICTOR PATTYN ?? Noémie Wolfs.
FOTO VICTOR PATTYN Noémie Wolfs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium