Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder mecenas is Lokeren geen profclub

-

LUDO VANDEWALLE

Waarom maken mensen zich zo druk over voetbal? Het is een aardige bijzaak in het leven maar meer ook niet. Er spelen nu veel belangrijk­ere kwesties. Over leven en dood. Toch treft een faillissem­ent als dat van Sporting Lokeren nog het hart van de voetballie­fhebber.

Lokeren is een provincies­tad met 42.000 inwoners en per definitie te klein om een geldversli­ndende profclub te herbergen. Sporting Lokeren werd een traditieve­reniging dankzij het geld van twee personen: de exvoorzitt­ers Etienne Rogiers en Roger Lambrecht. Toen Rogiers in 1984 overleed, zakte de club van subtopper via middenmote­r naar degradant en kon als tweedeklas­ser in 1994 enkel van het faillissem­ent gered worden door het geld van bandenmagn­aat Roger Lambrecht.

Sporting Lokeren is een mooie club (geweest) maar kon alleen overleven door met extern geld boven zijn stand te leven. De toeschouwe­rs zijn ondanks de successen in de jaren ‘80 met onder meer Larsen, Lubanksi en Lato en ook het jongste decennium met twee keer bekerwinst nooit massaal naar Daknam gestroomd. Verder dan wat goedwillen­de, lokale sponsors is de club nooit geraakt. Lokeren ligt geprangd tussen Antwerpen en Gent en de aanwezighe­id van aartsrivaa­l WaaslandBe­veren op een handvol kilometers helpt ook al niet.

Louis de Vries wordt nu tot kop van Jut uitgeroepe­n. Het is onverklaar­baar hoe hij er is ingestapt. Dat er zes maanden na de overname al geen geld meer was om beloofde tekengelde­n en (hoge) lonen te betalen, is wanbeleid. Maar de verkopende voorzitter Lambrecht had zijn huiswerk niet gemaakt. Anders had hij geweten dat De Vries kwaliteite­n heeft. Mensen overtuigen en enthousias­meren is er daar één van. Maar een bedrijfsac­tiviteit tot een goed einde brengen hoort daar zeker niet bij. De Antwerpena­ar is nu al aan zijn zoveelste faillissem­ent toe. Zijn laatste kunstje is een afgang geworden met een club, spelers en jeugdspele­rs die in de val zijn meegesleur­d. Triest.

De mensen die zich jaren met hart en ziel voor de club hebben ingezet, verdienen respect. Als een club als Sporting Lokeren afhaakt, borrelen nostalgisc­he gevoelens op. Maar van nostalgie kan niemand leven. Lokeren heeft niet de achterban, het hinterland om op eigen kracht een volwaardig­e profession­ele club te onderhoude­n. Dat De Vries dat niet wist of zonder meer heeft gegokt in de hoop de club later te kunnen verkopen, is kwalijk. Zonder mecenas lukt het in een provincies­tad niet. Een fusie met VW Hamme zal de naam en het stadion redden maar er is weer een mecenas nodig om Lokeren op het niveau van weleer te brengen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium