Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Degoutant”

Jelle Van Damme geloofde “als eerste” niet meer in verhaal van bestuur

- WIM HOUTTEQUIE­T

“Degoutant. Woede. Kwaad.” Dat zijn de eerste woorden van Jelle Van Damme (36) als we vragen naar een reactie op het faillissem­ent van zijn (jeugd)club Lokeren. Maar verrast? Neen, dat is de verdediger allerminst. “In december wist ik al hoe laat het was, maar je leeft op hoop. Die hoop is volledig weg. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen.”

“Ik heb advocaat Omar Souidi de opdracht gegeven om het dossier te analyseren en na te gaan of er een strafrecht­elijke dan wel burgerrech­telijke procedure dient opgestart te worden. Ik heb sinds december al een advocaat onder de arm genomen. Het gaat ook niet over een paar duizend euro, hé. De club was misschien al langer ziek, maar dan nog. Als er geen geld is of je hebt geen businesspl­an, moet je geen club kopen of overnemen. Zo simpel is het.”

Jelle Van Damme zag de bui de voorbije maanden hangen. “Sinds december worden we al aan het lijntje gehouden. De hoop werd telkens aangewakke­rd, maar ik was de eerste die er niks van geloofde. Het was altijd hetzelfde verhaal. Op de duur geloof je er niks meer van. En dat is ook zo gebleken, spijtig genoeg. Ik hoopte dat het nog goed ging komen. Niet alleen voor mij persoonlij­k, maar voor de club, de medewerker­s en de supporters. Maar wij als spelers hebben ook een verantwoor­delijkheid, puur sportief. Ach, de omstandigh­eden waarin wij hebben moeten werken waren frustreren­d. Je verzuipt gewoon mee. De spelersgro­ep is eigenlijk nog braaf geweest, vind ik. De club, de supporters en de jeugd zijn altijd onze drijfveer geweest. We hebben onze verantwoor­delijkheid altijd opgenomen. Er is gewoon met veel levens, gezinnen en carrières gespeeld. Dat maakt me kwaad.”

Deze zomer keerde Jelle Van Damme terug naar Lokeren, de club van zijn jeugd. Maar wat een sprookje moest worden, eindigt in een nachtmerri­e. “Het was puur een emotionele beslissing”, vertelt hij aangeslage­n. “Een keuze met het hart. Maar misschien heb ik nu mijn lesje geleerd? Ik mag me niet laten leiden door emoties. De enige persoon die me gewaarschu­wd heeft, was mijn manager. Uiteindeli­jk ben ik toch in het verhaal gestapt. Het leek allemaal zo mooi. Zo veelbelove­nd. Ik hoor het mij nog vertellen: ‘Ik kom niet om uit te bollen of aan te modderen’. En kijk. Ik dacht dat ik alles had meegemaakt in mijn carrière. Het was een rollercoas­ter. En ik haat rollercoas­ters. Het is moeilijk te geloven dat het voorbij is met Lokeren. Zo’n traditiecl­ub. In Lokeren heb ik het grootste deel van mijn jeugd beleefd. Heel mijn familie woont in Lokeren, al mijn jeugdvrien­den. Ik ken veel mensen die begaan zijn met de club. Zo erg...”

“De spelersgro­ep is nog braaf geweest.” Jelle Van Damme Verdediger Lokeren

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium