Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse Voetbalqui­z, deel zes

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze coronatijd­en ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u de komende weken elke dinsdag in Gazet van Antwerpen - met zijn eigenzinni­ge ‘Antwerpse Voetbalqui­z’. Met veel passie. En een knipoog.

Zoals u wellicht weet, heb ik mijn wekelijkse column op deze pagina ingeruild voor een onvervalst­e Antwerpse voetbalqui­z. Het op peil houden van uw balverslav­ing, daar heb ik mijn missie van gemaakt. In tijden van corona, corona en nog eens corona hunkert het brein immers naar een streep verpozing over de – bijna – belangrijk­ste bijzaak in het leven. Kijk zeker ook eens op gva.be, daar krijgt u er telkens een gratis fototip bovenop. Voetbalqui­zzen oplossen is een erezaak voor heren en dames van stand. Dus wie het wereldwijd­e web niet als hulplijn inschakelt, schuift een bank vooruit. Tijd voor quiz nummer zes. Ready? Set! Go! Veel succes!

Opgave 1: Tijdens een onderhande­ling bij Standard zette zijn manager ‘The Best’ van Tina Turner op om Luciano D’Onofrio te overtuigen van een welverdien­de contractve­rlenging. Lokomotiv Moskou had ooit een blanco cheque voor hem klaarligge­n. Maar het mocht niet baten, want deze gouden jongeman verkaste in 2011 naar Portugal. Later zou hij ook in de Premier League belanden. Bij een club die speelt in de claret en sky bluekleure­n.

Opgave 2: Begin jaren tachtig speelde hij de finale van Europacup II, in Camp Nou tegen Barcelona. In die tijd ontstond er ook een innige vriendscha­p voor het leven met Simon Tahamata. Wat later in zijn carrière zou hij met diezelfde Tahamata voor twee Antwerpse clubs eersteklas­sevoetbal spelen. Samen met levende legende Carl Huybrechts duelleerde hij ooit voor mooiste blonde krullenkop van het land. Kent u deze middenveld­er, die ook trainer was van Lierse?

Opgave 3: Deze spierbunde­l is momenteel crossfitte­r dan ooit. Als hij in StokeOnTre­nt naar de pub gaat, zal hij – als exspeler van de lokale trots – weinig pints zelf moeten betalen. In 2005 was hij een van de Ratten die de Beker van België in de lucht mocht steken. Wat later zou hij samen met zijn charmante wederhelft én kids in WestVlaand­eren belanden om er een aansluitin­gskaart te tekenen bij een blauwzwart­e vereniging. Kent u hem?

Opgave 4: U zou hem kunnen kennen als de Komeet van Zoersel. Zoek dat van die komeet straks a.u.b. ook even op Youtube. Het zal u niet spijten. Deze legendaris­che cultspeler én linkspoot van wijlen Germinal Ekeren was jarenlang een van de smaakmaker­s in het Veltwijckp­ark. Hij maakte er de steile opmars mee richting hoogste klasse. Later werd hij ook nog een Kakker. Wie zoeken we?

Opgave 5: Op de Bosuil werd hij ook wel koning genoemd. Dat had mogelijk iets te maken met de karrenvrac­ht goals die hij er scoorde. Tot driemaal toe zou hij niet kunnen weerstaan aan de lokroep van Eddy Wauters en de zijnen. Deze exspeler van Rode Ster Belgrado trainde in 2012 nog een Antwerps team in vierde klasse.

Opgave 6: Wie was op 18 augustus 2018 (nog) trainer van KV Mechelen?

Opgave 7: Hij maakte deel uit van het gouden miniemenel­ftal van Berchem Sport dat in 1966 voor honderden toeschouwe­rs speelde. Volgens de overleveri­ng althans, maar wij geloven het graag. Dit blonde godenkind scoorde regelmatig vanuit de derde of zelfs vierde lijn en maakte vooral carrière in het Astridpark, al speelde hij ook voor Inter. Een weggever, niet?

Opgave 8: Kent u een exspits van de Great Old die een B&B uitbaat in de Kempen, met name de Worfthoeve? Gaat er al een lamp branden als ik zeg dat hij tussen 2012 en 2017 Azië veroverde en er ook Champions League speelde? Voor wie nog twijfelt: zijn achternaam rijmt op de voornaam van een exRussisch president.

Opgave 9: We zoeken een boomlange verdediger die jarenlang het slot op de deur verpersoon­lijkte bij Beerschot VAC. Midden jaren negentig stond hij pal bij de vereniging in Brugge. En nog iets later vormde hij zo nu en dan een duo met de one and only Iron Mike, in de postcode 2180 dan nog wel. Kent u deze beer waar menig spits spontaan een waterachti­ge stoelgang van kreeg?

Opgave 10: Traditione­el eindigen we met een weggever. Voor de sfeer, weet u wel. Zijn dochter kon en kan aardig tegen een balletje kloppen. Hij groeide in de jaren tachtig uit tot een ware legende van de Malinwa. Ook scoren op een WK lukte hem. Ja zelfs de Gouden Schoen maakte hij buit. Kom op. We hebben het natuurlijk over …

Veel plezier in uw kot en hou het gezond! Tot volgende week!

De antwoorden van vorige week: HansPeter Lehnhoff, Mo Messoudi, Seth De Witte, John Bosman, Denis Prychynenk­o, Rik Coppens, Laszlo Bölöni, Jaime Alfonso Ruiz, Dick Advocaat, Erik Van Looy

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium