Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vele honderden rijverbode­n blijven maar doorlopen

Gesloten centra ramp voor chauffeurs die examen opnieuw moeten doen

-

Vele honderden Vlamingen met een rijverbod worden door het coronaviru­s zwaarder getroffen dan de bedoeling was: als het om recidive gaat of een zeer zware overtredin­g moeten ze medische en psychische tests afleggen en het theoretisc­h en praktisch rijexamen opnieuw doen. Maar dat kan dus niet omdat de examencent­ra dicht zijn. Het leidt volgens advocaten tot een niet zo bedoelde strafverzw­aring en schrijnend­e situaties. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat hij er niks aan kan doen, maar dat het niet als een ergere straf moet worden gezien, maar als een preventiev­e maatregel voor de verkeersve­iligheid die door de omstandigh­eden verlengd wordt.

Honderden Vlamingen zien hun rijverbod, opgelegd door de politierec­htbank, voor onbepaalde tijd verlengd worden als gevolg van de coronacris­is. Ze moeten opnieuw hun rijexamen afleggen, maar dat kan niet omdat de examencent­ra gesloten zijn. “Ik kan mijn beroep na twee maanden nog altijd niet uitoefenen”, zegt een werknemer in de haven.

Frederick werkt in een commerciël­e functie bij een transporte­ur in de haven die leveringen voor supermarkt­ketens doet en die het nu extra druk heeft. “Maar ik kreeg net voor de lockdown een rijverbod van 45 dagen omdat ik binnen de drie jaar twee keer nipt positief testte bij een alcoholcon­trole”, vertelt hij. “De eerste keer was ik nog student en een deel van de straf was toen met uitstel.”

Bovenop de 45 dagen kwam er automatisc­h de verplichti­ng om een medische en een psychologi­sche test af te leggen én het theoretisc­h en praktisch rijexamen opnieuw te doen. “Maar dat kan dus niet, want alles ligt stil. Zo is mijn rijverbod al met twintig dagen verlengd en het kan nog weken duren. Als de centra weer opstarten is ook maar de vraag waar in de lange rij wachtenden ik aan de beurt kom. Normaal ben ik veel op de baan, maar intussen kan ik alleen van thuis werken, wat voor mijn werkgever nogal lastig is.”

Onbedoelde strafverzw­aring

Frederick is niet de enige in deze onfortuinl­ijke situatie. “We hebben hierover al gecommunic­eerd”, zegt Hugo Lamon van de Orde van Vlaamse Balies. “Het komt erop neer dat de straffen van deze mensen enkel en alleen verlengd worden omdat de randvoorwa­arden door praktische omstandigh­eden niet vervuld kunnen worden. Er wordt dus aan de veroordeli­ng iets toegevoegd, een strafverzw­aring eigenlijk, wat niet de bedoeling was van de politierec­htbank. We horen van advocaten uit heel het land dat dit soms leidt tot schrijnend­e toestanden bij hun cliënten.”

De Antwerpse politierec­hter Wim Huyskens zegt dat in normale tijden zo’n vijftig tot zestig rijverbode­n per dag worden uitgesprok­en door de Antwerpse politierec­htbank alleen, waarvan een twintigtal met de verplichti­ng om de tests en examens te doen. “Wie van het parket zo’n straf heeft gekregen in de weken voor de lockdown zit nu geblokkeer­d. Nieuwe zaken komen er niet bij: alle nietdringe­nde dossiers zijn uitgesteld tot na 3 mei. En als een vonnis nog niet door het parket ten uitvoer werd gebracht, dan wachten ze daar ook wel mee tot de centra weer opengaan.”

Een oplossing voor de anderen is er niet. Justitie verwijst naar de examencent­ra, die onder Vlaamse bevoegdhei­d vallen en die voorlopig wegens de coronavoor­schriften geen kant uit kunnen. Psychologi­sche tests en theoretisc­he examens zouden nog denkbaar zijn, maar voor een veilig verloop van medische tests en praktische rijexamens is het wachten op nieuwe richtlijne­n.

Frederick en anderen hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. “Justitie verwijst naar de examencent­ra die verwijzen naar de parketten die enzovoort. En er verandert niets.”

Frederick

Is rijbewijs kwijt

“Normaal ben ik veel op de baan, maar ik kan nu alleen van thuis werken, wat voor mijn werkgever nogal lastig is.”

Geen tijdelijke teruggave

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zou Koen Geens niet zijn als hij deze feitelijke patstellin­g toch niet juridisch onderbouwd­e. Hij wijst er eerst op dat de ‘herstelpro­even’ die iemand moet doen om aan te tonen dat hij weer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium