Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meet de tafel met de lengte van je handjes”

- (pavi)

In onze klassen zitten samen 35 kleuters. Enkelen onder hen zijn moeilijker te bereiken, maar de meeste ouders werken goed mee. We gebruiken vooral e-mail en de Facebook-pagina van onze school. Voor de paasvakant­ie hebben we op die manier onze kleuters al opdrachten meegegeven, zowel voor binnen als voor buiten. Bijvoorbee­ld: zoek vijf verschille­nde insecten in de tuin of in het bos of bouw een zo hoog mogelijke toren. Dan mochten ze daar een foto van nemen en naar ons mailen of delen via Messenger. We kregen veel toffe reacties en voelen wel dat de ouders blij zijn met het initiatief.

Nu de paasvakant­ie voorbij is, gaan we met wekelijkse bundeltjes werken, opgedeeld per leeftijd. Ouders kunnen die thuis printen of, als dat niet mogelijk is, op school komen halen; elk apart, op een veilige manier uiteraard. In die bundels staan onder andere knutselopd­rachten met materialen die iedereen normaal thuis heeft, maar ook taalen wiskundesp­elletjes. Een kleuter moet nog niet weten wat een centimeter is, maar hij kan wel al besef krijgen van meetkunde door bijvoorbee­ld de lengte van de eettafel te meten aan de hand van de lengte van zijn eigen handjes. We laten de kinderen bijvoorbee­ld ook bloemen uitknippen en sorteren op grootte.

Daarnaast blijven we ook verhalen voor onze kinderen voorlezen, dat doen we via filmpjes op Facebook, samen met onze klaspoppen, die de kinderen goed kennen. En zo blijven ze ons ook nog regelmatig zien, verdwijnen we niet uit hun leven. Onder andere het verhaal van corona, uitgelegd op kleuterniv­eau en geïllustre­erd met zeer mooie prenten, hebben we op die manier verteld. Daar zit onder andere een stukje in waarin we vertellen hoe voorzichti­g de kleuters tegenwoord­ig moeten zijn met hun handen. Voor hen is dat niet zo evident. We horen van veel ouders dat ze daar toch goed in opgaan en er vragen over stellen. Zo wordt het een extra leermoment. Sommige kinderen krijgen blijkbaar geen genoeg van de filmpjes en willen ze een paar keer opnieuw bekijken. Leuk toch?

 ??  ?? De paasvakant­ie zit erop, de scholen zijn weer open. Of nee, wacht even. Hoe zit het nu eigenlijk? Deze week laten we zes leerkracht­en aan het woord over het afstandson­derwijs. Vandaag:
De paasvakant­ie zit erop, de scholen zijn weer open. Of nee, wacht even. Hoe zit het nu eigenlijk? Deze week laten we zes leerkracht­en aan het woord over het afstandson­derwijs. Vandaag:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium