Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TUINCENTRA “We verwachten dat het de rest van de week druk zal blijven”

-

Tuincentra zijn weer open, al mogen gezinnen niet samen komen winkelen en zijn kinderen niet welkom. “Toch zijn de klanten heel begripvol. Het lijkt wel alsof we nu pas beseffen hoe goed we het hebben”, zegt Ingrid De Weert, uitbater van tuincentru­m Oh’Green in Sint-Katelijne-Waver.

Sinds zaterdag zijn de meeste tuinwinkel­s weer open, maar voor veel handelaars was maandag de drukste dag. “Er was hier maandag zelfs meer volk dan op een gewone zaterdag voor de coronacris­is”, zegt Dries De Pauw, zaakvoerde­r van Tuinplante­ncentrum De Pauw in Bornem. “We verwachten dat het de rest van de week druk zal blijven. Klanten willen niet meteen de eerste dag komen, omdat ze dan in een overrompel­ing kunnen terechtkom­en.”

Ook bij Oh’Green, de keten die ontstaan is uit de fusie van Walter Van Gastel en Intratuin, is het al drie dagen erg druk. “Er was na het weekend geen terugval in het aantal klanten”, zeg Ingrid De Weert, die de winkel in Sint-Katelijne-Waver uitbaat. “Het aantal betalende klanten is ongeveer hetzelfde als voor corona, en de gemiddelde klant geeft meer uit dan vroeger. We verkopen veel planten, maar ook opvallend veel tuinsalons en ligstoelen.”

Vriendelij­ker gemaakt

Het personeel van de meeste tuincentra draagt mondmasker­s en houdt anderhalve meter afstand. “Maar die fysieke afstand is geen sociale afstand”, zegt Ingrid

De Weert. “Corona heeft de mensen vriendelij­ker gemaakt.”

De meeste tuincentra die we hebben gebeld, vrezen dat hun omzetverli­es dit jaar niet meer goed te maken is. “Klanten mogen niet lang in de winkel blijven en kopen heel gericht”, zegt David Van Uytsel, medezaakvo­erder van tuincentru­m Van Uytsel in Kontich. “We laten nu maximaal 150 klanten tegelijk in de winkel toe. Maar normaal staat onze 500 plaatsen tellende parking in deze periode op zondagen vaak vol.”

Ook Dries De Pauw heeft twijfels over zijn jaaromzet. “Onze drukste periode van het jaar loopt normaal van half maart tot half april. Dat is de periode waarin we nu moesten sluiten. Maar misschien kunnen we dit met Allerheili­gen in november nog inhalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium