Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Team kan test verplichte­n

Gezocht: 1.200 coronaspeu­rders

- KOEN BAUMERS

Als u in contact komt met iemand van wie achteraf blijkt dat die besmet is met het coronaviru­s, mag u binnenkort telefoon verwachten van de Vlaamse overheid. Een team van 1.200 coronaspeu­rders zal u opsporen. En dat gaat ver: tussen 5u en 21u hebben ze zelfs de bevoegdhei­d om op besmette plaatsen binnen te dringen en u te verplichte­n tot het ondergaan van een test.

Er zijn 1.200 mensen nodig, zeggen experts. En daarom zoekt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) een externe consultant die kan helpen rekruteren voor het zogenaamde Team Infectiebe­strijding. “Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk een grote ploeg operatione­el te krijgen”, zegt Beke. “Naast rekruterin­g vraagt dat ook opleiding en technische ondersteun­ing.”

Wie een positieve test aflegt, zal moeten vertellen met wie hij of zij in de voorbije periode contact heeft gehad. De ‘contact tracers’ zullen op hun beurt al die mensen persoonlij­k contactere­n om hen advies te geven over wat zij best doen. Concreet: zichzelf afzonderen en extra waakzaam zijn voor beginnende symptomen. Want bijna de helft van de besmetting­en gebeurt nog voor de eerste symptomen.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bereidt nu de opstart van een callcenter voor, waarvoor zo’n negenhonde­rd medewerker­s nodig zijn. Daarnaast komen er ook zo’n driehonder­d teamleden die de mogelijke gevallen persoonlij­k informeren wanneer het telefonisc­h niet lukte.

Verregaand­e bevoegdhed­en

Om die info tot bij iedereen te krijgen en de infectieha­ard te bestrijden, heeft het Team Infectiezi­ektenbestr­ijding verregaand­e bevoegdhed­en. Zo mogen ze tussen 5u en 21u vrij binnengaan in alle plaatsen waar een mogelijke besmetting­sbron werd vastgestel­d, politie opvorderen, mensen verplichte­n om een test te ondergaan en het bevel geven om bepaalde kamers te ontsmetten.

Mogelijk krijgt het team ook ondersteun­ing van een app, om de contacten automatisc­h in kaart te brengen. Wel rijzen er vragen over de privacy van de app en is het mogelijk dat er in ons land verschille­nde apps naast elkaar zullen bestaan. Bovendien heeft niet iedereen een smartphone. “Maar als we meer dan de helft van de contacten in kaart kunnen brengen, maakt dat al een groot verschil”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een vrouw wordt getest op corona.
FOTO PHOTO NEWS Een vrouw wordt getest op corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium