Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zij geven het goede voorbeeld

Eén op de vijf draagt nu al mondmasker op tram

- ANDREAS ROTTY

Om het coronaviru­s in te perken zijn vanaf 4 mei voor iedereen ouder dan 12 mondmasker­s verplicht op het openbaar vervoer. Een ronde op enkele Antwerpse trams leert dat de passagiers akkoord gaan met de maatregel, maar ze ondervinde­n ook dat het niet altijd makkelijk is om de mondmasker­s te dragen. “Het wordt warm en je ruikt je eigen adem de hele tijd.”

“We vinden het zeker geen slecht idee”, zeggen Diana Van Bogaert (60) en Richard Verhoeven (69). Ze rijden het volledige traject van tram 4 mee als uitstapje. Omdat ze gehoord hebben dat de lijn in de toekomst geschrapt zal worden. “Het is wel wat laat voor zo’n maatregel, hè? Het zijn vijgen na Pasen. Omdat er misschien al zo veel besmetting­en hebben plaatsgevo­nden op het openbaar vervoer en nog zullen plaatsvind­en tot 4 mei. Maar beter laat dan nooit.”

Diana heeft haar mondkapje onder haar kin gehangen en Richard heeft het zijne niet op. Het is toch aangenamer zonder. “Nu is er minder volk op de tram, dus hebben we het afgezet. We stonden ook helemaal alleen aan de halte. Vanaf 4 mei zullen we ons er zeker aan houden”, beloven ze.

De tram rijdt ondertusse­n erg toepasseli­jk voorbij het standbeeld op de Lambermont­plaats, waarop een grapjas een tijd geleden alle personages een mondmasker heeft gegeven.

Wat steeds terugkomt in de gesprekken die we voeren, is dat iedereen de maatregel positief vindt. Maar we zien op de trams toch nog weinig passagiers met een mondmasker, volgens onze ruwe schatting zo’n 20%. Terwijl bijna elke getuige zegt thuis of op het werk een mondkapje te hebben.

Veel mensen geloven nog steeds dat ze de ziekte zelf kunnen ontlopen door er een aan te doen. Terwijl al herhaaldel­ijk gezegd is dat het dragen van een mondmasker voornameli­jk tot doel heeft anderen te beschermen. En het moet gezegd, sommigen dragen ze dan ook met dat nobele doel.

“Acht uur lang? Neen!”

Passagiers dragen het masker tijdens hun rit, maar chauffeurs zullen dat verplicht moeten doen tijdens een hele shift. De Lijn liet al verstaan tevreden te zijn met de maatregel en zal al het personeel een mondmasker geven.

Aan de bus- en tramhalte van het station Antwerpen-Zuid staan twee chauffeurs van De Lijn erover te praten. Ze stellen zich er toch vragen bij. “Moeten wij ook een maskertje dragen? Gedurende een hele shift van acht uur? Dat zie ik niet zitten.”

Met de handhaving hoeven ze zich gelukkig niet bezig te houden. Daarvoor rekent De Lijn op de burgerzin van de passagiers en de politie.

En een mondmasker is zeker niet alles. “Normaal ga ik altijd met de fiets naar de stad. Nu kom ik voor het eerst tijdens de coronacris­is met het openbaar vervoer”, vertelt Anita Borak (15) uit Wijnegem op tram 10. “Als de school herbegint, ga ik opnieuw met de fiets. Nu is er weinig volk op de trams, maar volgens mij gaan ze dan weer vol zitten. Dan kun je wel mondmasker­s dragen, het blijft niet zo goed voor de verspreidi­ng van het virus, denk ik.”

Anita vermoedt dat de verplichti­ng niet van bij de start van een leien dakje zal lopen. “Ik geloof niet dat alle mensen van mijn leeftijd zich er aan zullen houden. Misschien is het goed dat het op school ook zal gebeuren om het hen goed aan te leren.”

“Ouderen wel, jongeren niet”

Verderop in de tram zit Tarik Ibnou (22). Ook hij voorspelt dat anderen de regels aan hun laars zullen lappen. “Ik denk niet dat iedereen een mondmasker zal opzetten. De ouderen misschien wel, de jongeren niet. Het is gewoon irritant om te dragen. En als je onder je vrienden ziet dat een paar het niet doen, dan doe je het zelf ook niet.”

Tarik weet maar al te goed hoe lastig zo’n masker kan zijn. “Ik heb een job in de schoonmaak­sector en heb tijdens het werk lang een masker moeten dragen. Ademen is vreemd, het wordt warm en je ruikt je eigen adem de hele tijd.”

Hij zegt zich wel te zullen houden aan de verplichti­ng. “Het zal wel moeten. Of we krijgen er waarschijn­lijk weer een boete voor.”

“Mensen dragen het verkeerd”

“Ik werk in de thuiszorg. Ik moet dus al de hele dag werken met een maskertje. Ik ben dan wel een keer blij dat ik het mag afzetten, dus nu heb ik het even niet aan”, zegt Nadine Van Ballaert (48) in het premetrost­ation onder de Groenplaat­s, terwijl ze op de tram wacht met haar zoon Dudley Passemier (17).

“Waar ik me wel zorgen over maak, is hoe mensen de maskertjes gebruiken. Je ziet ze soms op heel rare manieren op gezichten hangen. Volgens mij zet de overheid best een campagne op om dat allemaal eens goed uit te leggen.”

DIANA EN RICHARD: “Het is wel wat laat voor zo’n maatregel, hè.” ANITA: “Ik geloof niet dat alle mensen van mijn leeftijd zich er aan zullen houden.” DUDLEY EN NADINE: “Ik maak me zorgen over de manier waarop mensen de maskers opzetten.” TARIK: “Ik heb ervaring met maskers: ze worden warm en je ruikt de hele tijd je eigen adem.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Op de tram: de vrouw vooraan draagt een mondmasker, achter haar wordt haar voorbeeld niet gevolgd.
FOTO'S PATRICK DE ROO Op de tram: de vrouw vooraan draagt een mondmasker, achter haar wordt haar voorbeeld niet gevolgd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium