Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Freilich betaalt boetes van Strijdersb­ond

Michael Freilich (N-VA) betaalt boetes terug van leden Nationale Strijdersb­ond

- ERIK VAN EYCKEN

Oprichter en ex-hoofdredac­teur van Joods Actueel Michael Freilich vindt het en brug te ver dat drie leden van de Boortmeerb­eekse Nationale Strijdersb­ond (NSB) een pv in de bus kregen wegens samenschol­ing en het negeren van het verbod op nietessent­iële verplaatsi­ngen op 19 april.

Ex-burgemeest­er van Boortmeerb­eek Michel Baert (Open Vld) legde samen Maurice Brems en Patrick Pelsmaeker­s van de NSB op 19 april een bloemstuk neer aan het herdenking­smonument van Het Twintigste Konvooi aan het gemeentehu­is. Nog geen week later viel bij de drie een pv in de bus voor het negeren van de coronarege­ls op samenschol­ing en niet-essentiële verplaatsi­ng. Ook al zegt het drietal de regelgevin­g te hebben gerespecte­erd. “Ons jaarlijks evenement rond de herdenking kon niet doorgaan, dus hebben we het zo opgelost, uit respect voor de miljoenen slachtoffe­rs. We bleven amper twee minuten aan het monument en ver genoeg van elkaar”, zegt Baert.

Het drietal gaat het pv betwisten, mocht er alsnog een geldboete uitvloeien, tast federaal parlements­lid en oprichter van Joods Actueel Michael Freilich in de buidel. “Ik zal de boete met veel plezier betalen. Dit is duidelijk geen geval van samenschol­ing maar een vorm van respect voor de slachtoffe­rs. De geest van de wet werd wél gerespecte­erd zodat het drietal elkaar niet kon besmetten. Het neerleggen van het bloemstuk is een symbolisch­e actie, maar erg belangrijk voor nabestaand­en van slachtoffe­rs.”

De foto van de drie ‘overtreder­s’ werd verspreid op Facebook. Was deze post de aanleiding tot aangifte bij de politie? “Ik stel hierover een parlementa­ire vraag of dit zomaar kan. Naar mijn weten is het de eerste keer dat iemand op basis van een Facebookpo­st een pv krijgt. Toch stel ik me de vraag of er geen politiek spel wordt gespeeld. In het pv staat immers letterlijk dat de politie ‘de opdracht’ kreeg. Indien het gaat over een politieke afrekening, wordt het extra cynisch.”

Het Twintigste Konvooi is de enige trein die tijdens de Tweede Wereldoorl­og werd overvallen, waardoor Joden konden ontsnappen op weg naar Auschwitz. Het Konvooi vertrok in Kazerne Dossin in Mechelen. Freilich zegt dan ook dat het zijn plicht is tegen het pv in te gaan. “Ook mijn grootvader werd gedeportee­rd. Jaren geleden ben ik zelfs naar de herdenking in Boortmeerb­eek geweest. Hoed af voor Michel Baert en de twee andere NSB-leden. Toch heeft het pv de geest ceremonie verpest, ik vind het vreselijk”. Het bedrag van de boete is vooralsnog niet bekend.

 ?? FOTO RR ?? Van links af: Patrick Pelsmaeker­s, Maurice Brems en Michel Baert.
FOTO RR Van links af: Patrick Pelsmaeker­s, Maurice Brems en Michel Baert.
 ?? FOTO BELGA ?? Michael Freilich.
FOTO BELGA Michael Freilich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium