Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra druk op scholen door uitbreidin­g opvang

Katholiek onderwijs wil meer kwetsbare jongeren begeleiden

- JAN STASSIJNS

De Vlaamse onderwijsk­oepels vrezen dat de gedeelteli­jke heropening van de scholen half mei een enorme inspanning van de schooldire­cties en het personeel zal vragen. Niet alleen omdat er opnieuw lesgegeven kan worden in bepaalde leerjaren, met maximaal tien leerlingen per klas, maar ook omdat er vanaf 4 mei meer ouders weer aan het werk gaan. En dat legt extra druk op de noodopvang op school. “Bovendien dreigen kwetsbare leerlingen een onherstelb­are achterstan­d op te lopen als we hen nu niet op school krijgen, al dan niet in de noodopvang”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Het gaat niet alleen om kansarme kinderen, maar ook om leerlingen met specifieke leerproble­men zoals dyslexie.”

Scholen mogen vanaf 18 mei gedeelteli­jk heropenen. Vanaf 11 mei zullen ook meer en meer ouders opnieuw aan het werk gaan, wat extra druk zal leggen op de noodopvang. Daarnaast blijft de bezorgdhei­d voor de kwetsbare leerlingen erg groot. “En ook hen moeten we nog actiever begeleiden op school”, zegt Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De verscheide­ne onderwijsk­oepels zijn daags na de uiteenzett­ing van de Nationale Veiligheid­sraad vrijdagavo­nd met de voorbereid­ingen gestart voor de gedeelteli­jke heropening van de scholen vanaf 18 mei. De voorbije weken zaten de koepels en hun schoolbest­uren allesbehal­ve stil, maar nu er concrete data en bijbehoren­de maatregele­n zijn vastgelegd, kunnen concrete actieplann­en worden uitgewerkt en toegepast. In het basisonder­wijs mogen het eerste, tweede en zesde leerjaar opnieuw vier dagen per week starten, met maximaal tien leerlingen per klas. In het secundair onderwijs kunnen alleen de laatstejaa­rs weer naar school: één volle dag voor de zesdejaars in het aso en maximaal twee dagen voor het zesde in het tso, bso en kso en het zevende jaar in het bso.

En hoewel puzzelen in de Vlaamse huiskamer de afgelopen weken aan popularite­it heeft gewonnen, wordt het leggen van de onderwijsp­uzzel geen vanzelfspr­ekende opdracht. Op 4 mei mogen bedrijven uit de niet-essentiële sectoren opstarten. Vanaf 11 mei zouden alle winkels opnieuw klanten mogen ontvangen, onder strikte voorwaarde­n. Tegelijker­tijd blijft de noodopvang gelden voor kleuters en kinderen die niet naar school mogen. Er zullen dus meer ouders een beroep moeten doen op die opvang, terwijl heel wat leerkracht­en opnieuw fysiek voor de klas zullen staan.

“Een van de belangrijk­ste uitdaginge­n wordt dus hoe we die verschille­nde taken georganise­erd krijgen”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We raden onze scholen dan ook aan om met enige realiteits­zin met die gedeelteli­jke heropening om te gaan. Het is niet omdat het mag van de overheid dat het ook meteen moet. Er is meer volk nodig om de opvang te organisere­n, het afstandson­derwijs gaat intussen gewoon door en dan heb je de lessen die voor sommige leerjaren opnieuw fysiek kunnen doorgaan. Dat zal een grote druk leggen op de scholen.”

Ook de capaciteit van de schoolgebo­uwen heeft haar beperkinge­n, zeker in een stad als Antwerpen. Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen bekijkt dan ook hoe andere locaties, zoals de centra voor volwassene­nonderwijs, aangewend kunnen worden. “We hebben in samenspraa­k met de scholen verschille­nde scenario’s uitgewerkt die we nu proberen toe

te passen”, zegt woordvoerd­er Wim Mangodt. “De moeilijkhe­id is natuurlijk hoe dat alles georganise­erd kan worden, zonder in te boeten op veiligheid. Want de gezondheid van de leerkracht­en en leerlingen blijft natuurlijk de eerste prioriteit.”

Kwetsbare groepen

Naast het organisato­rische blijft de bezorgdhei­d voor de kwetsbare groepen erg groot. Scholen doen wat ze kunnen om die leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden, maar ook dat is niet evident. Boeve onderstree­pt dan ook het belang om daar blijvend op in te zetten. “We moeten de groep van ‘kwetsbare leerlingen’ verbreden. Het gaat niet alleen om kansarme kinderen. Ook leerlingen met specifieke leerproble­men zoals dyslexie dreigen onherstelb­are leerachter­stand op te lopen als we hen niet voldoende kunnen begeleiden. Zij volgen nu afstandson­derwijs, maar als we één ding hebben geleerd uit de afgelopen weken, dan is het dat dat ook zijn grenzen heeft.”

Bij het GO! gemeenscha­psonderwij­s delen ze die bekommerni­ssen. “Een grote zorg gaat uit naar de leerlingen die we vandaag niet bereiken. De veiligheid voor leraren en leerlingen staat voorop, maar we willen dit schooljaar voor niemand verloren laten gaan”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardi­gd bestuurder van het GO!

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium