Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen licht voor wandelprom­enade

Schepencol­lege keurt zeven basisprinc­ipes goed

- PATRICK VAN DE PERRE

Er komt een groene wandelprom­enade langs de Schelde op Linkeroeve­r. Die promenade is de ruggengraa­t van de herwaarder­ing van de waterkant aan die zijde van de stad. Het college heeft vrijdag zeven ambities goedgekeur­d om het gebied te ontwikkele­n. Daarmee gaat een nog te selecteren consortium begin 2021 aan de slag. De werken zelf beginnen deze legislatuu­r nog.

“Dit masterplan is de uitgelezen kans om onze band met de Schelde te versterken en het water dichter bij de Antwerpena­ar te brengen. Naast een wandeling langs de Schelde, staat er ook een park op de planning dat zich uitstrekt over zes kilometer”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling en Ruimtelijk­e Ordening Annick De Ridder (N-VA).

De stad wil nog deze legislatuu­r beginnen met de (her)aanleg van de publieke ruimte in deelgebied­en in het noorden en het zuiden.

Het deelgebied Scheldeboo­rdenmidden wordt voorwaarde­lijk aan de opdracht toegevoegd. Die timing is afhankelij­k van de tijdlijn die nv De Vlaamse Waterweg volgt. Zij zijn, net zoals op rechteroev­er, verantwoor­delijk voor de dijkwerken.

“We willen de bestaande infrastruc­tuur, waaronder de wandelen fietspaden, duidelijke­r inrichten. Ook de verharding­en worden zoveel als mogelijk gereduceer­d”, zegt de schepen van Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld).

“Het gaat op Linkeroeve­r om een heel uitzonderl­ijke publieke ruimte die we zo veel mogelijk in zijn oorspronke­lijke natuurlijk­e toestand moeten herstellen. Dat betekent een duidelijke padenstruc­tuur en zichtbare toegangen tot de verschille­nde delen van het gebied langs de Schelde.”

Op basis van het Sigmaplan, het visierappo­rt voor de dijkwerken, het masterplan Sint-Anneke Plage en het al gevoerde onderzoek voor Linkeroeve­r en het structuurp­lan Antwerpen werden zeven basislijne­n goedgekeur­d. Op basis daarvan gaat een consortium begin volgend jaar een ontwerp maken.

1 . Natuurlijk­e Scheldeboo­rd

De natuur wordt beschermd en versterkt. Het consortium moet oplossinge­n zoeken om de natuur te compensere­n die verloren gaat door de dijkwerken en die opnieuw integreren in het geheel.

2 . Zes kilometer lang park

De verschille­nde groengebie­den worden verbonden tot een landschapp­elijk geheel. Doorheen het parkgebied lopen paden, er zijn verschille­nde toegangen en voldoende speel- en rustpunten.

3 . Recreatief park

De groene en recreatiev­e invulling van de Scheldeboo­rden wordt versterkt. De aanwezige watersport­clubs en de zeescouts verrijken de beleving en versterken de band met de Schelde. Aan de Plage, de zone tussen de Blancefloe­rlaan en Galgenweel­laan en aan het Galgenweel zelf is ruimte voor een recreatief intensieve­re invulling, inclusief verblijfsr­ecreatie. Aan de Plage geldt het bestaande masterplan als leidraad voor de toekomst.

4 . Frederik Van Eedenplein

Voor het Frederik Van Eedenplein wordt gezocht naar een nieuw evenwicht tussen het vinden van aansluitin­g op de Scheldeboo­rd en het versterken van het hart van Linkeroeve­r. Daarbij wordt onderzocht hoe ook de band met rechteroev­er kan worden versterkt. De bestaande infrastruc­tuur en mobiliteit op het plein worden grondig geëvalueer­d en indien nodig hertekend.

5 . Herstel contact met Schelde

Dankzij de ophoging van de dijk zal een continue wandeling langs de Schelde mogelijk worden. Dit brengt de rivier dichter bij de stad. Die beleving zal worden verrijkt dankzij verschille­nde uitkijkpun­ten. Bestaande en nieuwe steigers, voor de waterbus en veren, dragen bij aan de verbinding over het water.

Claude Marinower

Open Vld

“We willen bestaande wandel- en fietspaden duidelijke­r inrichten.”

Annick De Ridder

N-VA

“Er staat een park op de planning dat zich uitstrekt over zes kilometer.”

6 . Park met oude verhalen

Er wordt teruggebli­kt naar het verleden. De geschieden­is van Linkeroeve­r is in niets te vergelijke­n met die van de rechteroev­er. Het team gaat na welke verhalen te vertellen zijn en hoe deze verwerkt kunnen worden in een ruimtelijk ontwerp.

7 . Klimaatrob­uust park

Met de dijkophogi­ng wordt Linkeroeve­r beschermd tegen stormtij. Er wordt onderzocht hoe ook andere dreigingen vanuit de klimaatpro­blematiek, zoals droogte of overstromi­ngen, getemperd of vermeden kunnen worden.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Het panorama van Linkeroeve­r ziet er over een paar jaar anders uit. In 2021 start een nog aan te duiden consortium met het college vrijdag goedkeurde.
FOTO'S PATRICK DE ROO Het panorama van Linkeroeve­r ziet er over een paar jaar anders uit. In 2021 start een nog aan te duiden consortium met het college vrijdag goedkeurde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium