Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie koopt toestel om drones uit de lucht te halen

-

De politiezon­e Antwerpen gaat twee toestellen aankopen om drones te onderschep­pen. Het gaat om een ‘jammer’ en een kinetische drone. De prijs van 300.000 euro wordt grotendeel­s betaald met Europese subsidies.

De Antwerpse politie zal weldra kunnen beschikken over een ‘jammer’ en een kinetische drone, allebei inzetbaar om ‘vijandige’ drones onschadeli­jk te maken. Met een jammer kan de besturing van een vijandige drone verstoord worden waardoor die niet meer door zal vliegen naar waar hij onderweg was.

De kinetische drone is een toestel, de SkyWall Patrol, dat vanop de grond afgeschote­n wordt richting de geviseerde drone. Met een net en een parachute wordt de vijandige drone vervolgens uit de lucht gehaald.

Skyfall

Het college van burgemeest­er en schepenen keurde de aankoop van de twee ‘onderschep­pingsmidde­len’ vrijdag goed. “Hier ging een openbare aanbestedi­ng aan vooraf, na een besluit van september 2019”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

De aankoop van de twee toestellen past in het Europese project

Skyfall, een samenwerki­ng tussen de politiezon­e Antwerpen, de federale politie, de politiezon­e Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Roemeense politie Jandarmeri­a Romana. Binnen Skyfall, waarin de Antwerpse politie een voortrekke­rsrol speelt, wordt onderzocht hoe potentiële veiligheid­sdreiging met drones aangepakt kan worden.

Criminele daden

“Als coördinato­r koopt de politiezon­e Antwerpen de twee middelen aan”, legt Vermant uit. “Met de aankoop willen we het meest aangewezen type uittesten voor de intercepti­e van drones. Als de resultaten positief zijn, kan dit dan verder gebruikt worden in een tactisch en trainingsc­oncept. Om dan later effectief ingezet te kunnen worden.”

De kostprijs van de twee toestellen, een slordige 300.000 euro, wordt voor ongeveer 90% gedekt door de projectsub­sidie die de Europese Commissie voor Skyfall uittrok.

Omdat er steeds meer drones voor legale doeleinden worden ingezet, is het risico ook groter dat mensen met slechte bedoelinge­n gelijkaard­ige toestellen de lucht in sturen. “Het inzetten van drones voor criminele of terroristi­sche daden is niet langer ondenkbaar”, zei De Wever in september

al. “Met de haven, de petrochemi­sche cluster en de talrijke Seveso-bedrijven (waar gevaarlijk­e stoffen worden geproducee­rd, red.) lijkt het mij niet onverstand­ig dat we ons voorbereid­en en niet wachten op het eerste incident met een drone.”

De toestellen zouden bovendien niet enkel gebruikt kunnen worden om de gevoelige haven te beschermen. De meeste incidenten met drones in Antwerpen speelden zich de afgelopen maanden veel dichter bij de binnenstad af, zo vernemen we bij de politiezon­e Antwerpen. Zo werd afgelopen week nog een drone opgemerkt die dicht bij ramen van woningen in Merksem hing. “En er worden ook al eens drones gebruikt om drugs de gevangenis (in de Begijnenst­raat,

red.) binnen te smokkelen”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

Verder zouden de jammer of de kinetische drone de afgelopen maanden bijvoorbee­ld dienst hebben kunnen doen toen boven een ‘gevoelig’ bedrijf in de Antwerpse zuidrand een drone opgemerkt werd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Samen kosten de toestellen zo’n 300.000 euro.
FOTO RR Samen kosten de toestellen zo’n 300.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium