Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alina (21): “Ik ben geen geboren leugenaar”

21-jarige Alina ontmaskerd, Jolien gaat met historisch lage groepspot naar huis

- DENNIS VAN GOETHEM

De laagste prijzenpot ooit. En de jongste mol in de geschieden­is van het spel. Zonder overdrijvi­ng noemt Gilles De Coster haar een meesterlij­ke saboteur: Alina Churikova. Wekenlang belazerde de 21-jarige studente haar medekandid­aten en de rest van Vlaanderen. Nu het doek is gevallen over De Mol mag ze eindelijk haar ware gelaat tonen. “Mensen misleiden gaat tegen mijn natuur in. Ik ben geen geboren leugenaar.”

Met een laatste graai in de geldbuidel maakte ze gisteravon­d haar medefinali­sten gauw nog 1.500 lichter. Om dan – éindelijk – haar masker te mogen afwerpen in De Mol. De studente logopedie is de succesvols­te verrader ooit in het spel: de prijzenpot stond historisch laag op 22.835 euro. Bovendien bleef Alina tot het einde onder de radar van half Vlaanderen. Missie geslaagd.

“Ik ben een tevreden mol”, zegt Alina. “Al is dat lage bedrag deels de verdienste van Bart. (lacht) De mol zijn is best eenzaam. Vooral ’s nachts spookte het door mijn hoofd, hoe ik de anderen misleidde en naar huis stuurde. Dat gaat tegen mijn natuur in. Ik heb me oprecht slecht gevoeld. Maar wanneer een sabotage lukte en niemand me iets verwijt, was het genieten.”

Dat een mol nooit jonger was, houdt Alina niet bezig. “Leeftijd is maar een getal. Ik had niet het gevoel dat de kandidaten me onderschat­ten. Natuurlijk

schrik je wanneer je de verrader mag zijn. Maar ik hoopte er echt op. Ik heb de juiste eigenschap­pen: zelfzekerh­eid, lef, empathie. En ik kom onschuldig over. Maar dat sommige kandidaten in de proeven klungels bleken, hielp zeker.”

Dankzij opvoeding

Alina draagt de nodige bagage mee. Als dochter van een Kazachse vluchtelin­ge leefde ze zestien jaar illegaal in België. Zo werd ze in haar kindertijd samen met mama Irina meegenomen voor verhoor, vertelde ze in De Mol. Ook in het echte

Alina Churikova

Mol

“Wanneer je online zo’n theorie leest die toevallig klopt, denk je: shit, ze hebben me door.”

leven moest ze dus soms noodgedwon­gen dingen verzwijgen. “Maar dat gaf me geen voordeel als mol. Ik ben geen geboren leugenaar. De truc: jezelf niet te hard inprenten dat je de mol bent. Anders riskeer je een slipper.”

Dat Alina een pokerface heeft, staat wel vast. Zelfs haar mama, die op bezoek kwam, leidde ze om de tuin. “Best lastig, wanneer je moeder op je vingers kijkt tijdens het saboteren. Liegen tegen haar was misschien het moeilijkst­e van de hele reis. Thuis wist niemand dat ik de mol was, zelfs zij niet. Ik was zogezegd op bezoek bij mijn vader in Kazachstan.”

In het vizier

Ook veel kijkers verdachten Alina nooit. “Elke kandidaat liep wel eens in het vizier, maar ik denk dat ik me goed uit beeld heb gehouden. Enkel wanneer je online zo’n theorie leest die toevallig klopt, denk je: shit, ze hebben me door.” (lacht)

Hoe Alina de boel beduvelde, zien we zondag in de laatste aflevering. Maar vaak hoefde ze niet in te grijpen. “Enkele proeven leken moeilijk te verknoeien, maar dankzij de kandidaten ging het soms verbazend vlot. Alleen bij die opdracht in de fitness ben ik gefaald. Daar bleek de groep sterker.”

Haar mooiste sabotage was het diner met Jolien, waar Alina met een knap staaltje manipulati­e de inzet tot nul reduceerde. “Ik had voor iedere kandidaat een strategie voorbereid. Jolien liep blind in de val. Achter dat glas gierden de zenuwen door mijn lijf, ook al wist ik dat ze me niet kon zien. Het voelde als een spannende grap.”

Nu hoopt Alina zich snel weer op haar studies logopedie te gooien. “Al moet ik het dezer dagen vooral van thuis doen”, zegt ze. “Ik heb nog drie jaar aan de universite­it voor de boeg. Die wil ik afmaken. Wat daarna komt, zien we wel. Zolang ik maar gelukkig ben.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium