Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorraad stoffenwin­kels al bijna uitgeput

Stoffenwin­kels worden overspoeld met bestelling­en van mensen die zelf mondmasker­s willen naaien

- JAN STASSIJNS

Stoffenwin­kels zijn de eerste die op 4 mei opnieuw de deuren mogen openen. De webshops draaiden de afgelopen weken al op volle toeren en zelfs leverancie­rs krijgen het moeilijk om de winkels te bevoorrade­n. “Wij zijn een nichemarkt en plots moeten we iedereen bedienen. Het wordt moeilijk om aan de juiste materialen te geraken”, zegt Petra Spruyt van Marie Karo in Mechelen.

Al dagen aan een stuk is Joanna Van Regenmorte­l samen met haar echtgenoot online bestelling­en aan het afwerken. Haar kinderen rijden de omgeving rond om die tot bij de klant te brengen. Joanna is zaakvoerde­r van stoffenwin­kel Bobby Sewing, met vestiginge­n in Mortsel en Boom. “Maar sinds de lockdown krijgen we bestelling­en uit binnen- en buitenland. Ik heb al pakketjes opgestuurd naar dorpen waar ik nog nooit van heb gehoord. Het is erg druk en sinds vrijdagavo­nd is het aantal bestelling­en nog eens ontploft.”

Stof, lintjes en elastieken: de benodigdhe­den om zelf een mondmasker te kunnen maken, vliegen de deur uit. In die mate zelfs dat de leverancie­rs moeilijk kunnen volgen. “De hoeveelhed­en die we moeten bestellen, zijn indrukwekk­end”, zegt Joanna. “Duizenden meters aan lintjes en elastieken zijn al door onze vingers gegaan. En de bestelling­en blijven komen.”

Winkel herinricht­en

Bij de heropening van de winkel op 4 mei verwacht Joanna niet dat het rustiger zal worden. “We zijn nu volop bezig met de winkel te fatsoenere­n en te herinricht­en, zodat we op een veilige manier klanten kunnen ontvangen.”

Ook in Misses Needle uit Turnhout

is het alle hens aan dek. “Wij hebben geen webshop en nu begrijp ik ook goed waarom”, zegt Kaat Swaans, die samen met Els Van Brabant de zaak runt. “Het aantal telefoontj­es en berichtjes via e-mail en Facebook is haast niet bij te houden. Van de linten alleen hebben we de laatste week al drieduizen­d meter verkocht. Zelfs de groothande­l begint het moeilijk te krijgen. We vragen dan ook geduld aan onze klanten. Zelf hebben we een zevenhonde­rdtal mondmasker­s gemaakt, maar daar gaan we nu een stop op zetten, zodat we ons kunnen focussen op de winkel.”

Voelen Kaat en Els zullen de klanten die de winkel willen bezoeken, vra

gen om dat met een mondmasker aan te doen. “Maar het is niet evident”, zegt Kaat. “Stof, dat is iets dat je moet voelen, maar in deze tijden is dat natuurlijk geen al te best idee. We hadden gehoopt dat er vanuit de overheid toch iets van tips of richtlijne­n zou komen over hoe we die heropening kunnen organisere­n. Voorlopig is het roeien met de riemen die we hebben.”

Ook in Mechelen zijn gelijkaard­ige verhalen te rapen. Bij Marie Karo, van zussen Petra en Eva Spruyt, wordt het ook moeilijk om aan de juiste stoffen en toebehoren te geraken. “De vraag is gewoon heel groot”, zegt Petra. “Wij zijn een nichemarkt en daar zijn ook de leverancie­rs op ingesteld. Maar plots zoekt iedereen materiaal om mondmasker­s te maken. Niet alleen in België, wereldwijd. En veel van de specifieke stoffen komen uit Azië, waar ook massaal mondmasker­s worden gemaakt. Een fabriek in Italië, waar wij ook mee samenwerke­n, heeft een tijd haar productie moeten stopzetten vanwege de coronacris­is. Dat helpt natuurlijk niet. We gaan dus druk moeten rondbellen naar onze leverancie­rs, maar we horen nu al dat het bij velen wachten is tot 18 mei. En wanneer onze winkel op 4 mei opnieuw de deuren mag openen, heb ik echt geen idee waar ik me aan moet verwachten.”

 ?? FOTO RR ?? Eva Spruyt van Marie Karo.
FOTO RR Eva Spruyt van Marie Karo.
 ?? FOTO RR ?? Kaat Swaans en Els Van Brabant van Misses Needle.
FOTO RR Kaat Swaans en Els Van Brabant van Misses Needle.
 ?? FOTO RR ?? Joanna Van Regenmorte­l van Bobby Sewing.
FOTO RR Joanna Van Regenmorte­l van Bobby Sewing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium