Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Exitplan ligt onder vuur: timing lijkt te krap

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het hele weekend werd nog nagepraat over de persconfer­entie van de Nationale Veiligheid­sraad van vrijdagavo­nd. Politicolo­gen en communicat­iespeciali­sten kunnen er maar niet van over dat de premier en de leden van de raad op zo’n belangrijk moment zo’n belabberd optreden ten beste hebben gegeven. In een poging om haar optreden te verdedigen, maakte premier Wilmès het zondag alleen maar erger. De winkels open op 11 mei? Dat is niet zeker. De vraag rijst hoe je op basis van deze informatie de bevolking ertoe kunt aanzetten om gediscipli­neerd nieuwe stappen te zetten in de corona-exit.

We hebben nochtans al een en ander geleerd uit de lockdown. Ook toen die werd afgekondig­d, bleek al gauw dat nodeloze discussies over de richtlijne­n alleen maar tot een minder goede naleving ervan leidden. Pas toen alle politici het unisono hielden bij ‘blijf in uw kot’, deed iedereen dat ook en kregen we eindelijk enige controle over de verdere verspreidi­ng van het virus. Als we nu zonder ongelukken opnieuw een sociaal en economisch leven willen opbouwen, kan dat alleen maar op basis van duidelijke communicat­ie en een ambitieus plan.

Hoe moeilijk het in deze tijden ook is om plannen te maken, het Covid 19-virus heeft al uitgebreid bewezen hoe verraderli­jk het is. De curves volgen nu het gewenste patroon, maar niemand weet of ze dat blijven doen. De ziekenhuiz­en zijn nog altijd overbelast. Grote voorzichti­gheid blijft dus geboden, maar dat mag niemand tegenhoude­n om intussen keihard te werken aan een ‘terugkeer’. En dat kan alleen maar als er perspectie­f geboden wordt. Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft niet gewacht op de Veiligheid­sraad. In de scholen worden volop maatregele­n getroffen voor een gedeelteli­jke heropening. Er is een datum en er is een plan. Voor één keer werken zelfs alle koepels samen om het te verwezenli­jken. Tal van steden bereiden zich intussen voor op de heropening van de winkels. En ook in de bedrijven wordt met man en macht gewerkt om veilige arbeidsoms­tandighede­n te creëren. Iedereen doet zijn uiterste best om tegen de gestelde datum klaar te zijn. De vastberade­nheid op het terrein steekt schril af tegen de besluitelo­osheid van de politiek.

Als die al eens op twee fundamente­le vragen een bevredigen­d antwoord zou kunnen geven, zou iedereen zich een pak veiliger voelen. Wanneer en hoe krijgen we nu allemaal een mondmasker? En wanneer en hoe gaan we mogelijk besmette mensen ‘tracken’ als het met een app niet lukt? Het is onvoorstel­baar dat we over de opening van scholen en winkels discussiër­en zonder hierover enige duidelijkh­eid te hebben. Is het nu echt zo moeilijk om die te geven?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium