Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hindernisp­arcours

- KOEN BAUMERS ANTON GOEGEBEUR FARID EL MABROUK

“Er is absoluut geen zekerheid dat de winkels op 11 mei opengaan. Ook het startmomen­t van 4 mei is er alleen als er groen licht is. We hebben nog twee weken, we gaan stap voor stap.”

Dat zegt premier Sophie Wilmès (MR), die waarschuwt voor te veel optimisme. Want voor het licht op groen gaat, moeten veel voorwaarde­n vervuld zijn. En we zitten op veel vlakken niet op schema.

1. AANTAL ZIEKENHUIS­OPNAMES BLIJFT HOOG

“Op 11 mei de winkels open? Volgens alle mathematis­che modellen kom je dan in de problemen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die deel uitmaakt van de expertengr­oep GEES die de regering adviseert over de exitstrate­gie.

“Het aantal ziekenhuis­opnames daalt al een week niet meer en blijft hangen boven de tweehonder­d per dag. Dat plateau is waarschijn­lijk het gevolg van de feestjes tijdens het paasweeken­d. Zolang het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames zo hoog blijft, kan de exitfase niet aanvangen. Hopelijk daalt het tegen begin mei tot vijftig à honderd opnames per dag.”

2. STATISTICI KWAMEN UIT OP 18 MEI

“We hebben 18 mei aanbevolen”, zegt biostatist­icus Niel Hens (UHasselt), die als lid van de GEES de mathematis­che modellen berekent over de evolutie van het aantal bezette ziekenhuis­bedden. “Nu is er weinig marge om in te grijpen als de verspreidi­ng van het virus opnieuw versnelt. Bovendien hebben we veertien dagen nodig om de impact van de eerste stap op 4 mei te kunnen inschatten. Dat gaan we op 11 mei nog niet weten.”

3. PRAKTISCHE UITWERKING RAAKT NIET OP TIJD KLAAR

Hoe zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen in de winkel zijn? Hoe regelen we in winkelstra­ten de files aan de ingang van de verschille­nde winkels? Hoe organisere­n we een goede hygiëne? Er zijn zo veel verschille­nde winkels dat er veel duidelijke richtlijne­n moeten zijn. Eén persoon per gezin, verplichte handgels aan de ingang, mondmasker­s, extra toezicht, een verbod op promotieac­ties: het zijn allemaal ideeën waarover nagedacht wordt.

“Twee weken is heel kort om dat allemaal voor te bereiden”, zegt professor Erika Vlieghe, voorzitste­r

Marc Van Ranst

Viroloog

“Zolang het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames zo hoog blijft, kan de exitfase niet aanvangen.”

Erika Vlieghe

Voorzitter GEES

“We willen géén volle straten. Een aangename shopnamidd­ag zit er dus nog niet in.”

Koen Geens

Minister van Justitie

“Ons land heeft onvoldoend­e naaicapaci­teit. Maar een sjaal geeft ook beschermin­g.”

van GEES. “We willen géén volle straten. Een aangename shopnamidd­ag zit er dus nog niet in.”

4. OPVANG OP SCHOOL ZO DRUK DAT RISICO OP BESMETTING VERGROOT

Als vanaf 11 mei alle winkelbedi­endes op hun werkplek worden verwacht, is er ook voor hun kinderen opvang nodig. Daardoor wordt het weer drukker op scholen. “Ik krijg heel veel signalen dat de opening van de scholen ondoenbaar wordt, als die opvang te zeer wordt uitgebreid”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholieke Onderwijs Vlaanderen. “Wanneer de noodopvang te groot wordt, zullen we moeten nadenken over het primaire doel van onderwijs. En dat is tot nader order niet om opvang op school te organisere­n.” (zie ook blz. 5)

In de cijfers is trouwens nu al te zien dat meer kinderen naar de schoolopva­ng gaan. Een steekproef van het departemen­t onderwijs leert dat afgelopen donderdag 3% van de leerlingen aanwezig was, tegenover 1,5% in de week voor de paasvakant­ie. Dat heeft ook te maken met het feit dat scholen actiever op zoek gingen naar kwetsbare kinderen om

hen op school te begeleiden.

5. DE TESTS KOMEN NIET VLOT GENOEG BINNEN

Testen, testen, testen: het is cruciaal om te weten wie er besmet is en hen vervolgens af te zonderen. Er is volgens de regering een capaciteit om ruim tienduizen­d stalen per dag te testen. Tegen 4 mei moeten dat er 25.000 zijn. Volgens de regering is dat haalbaar en is het zelfs mogelijk om 45.000 tests af te nemen.

Maar het gaat om de theoretisc­he labocapaci­teit. Het afnemen van die tests en het ter plaatse krijgen, daar gaat een enorme logistieke operatie mee gepaard. De voorbije weken rapporteer­de Sciensano geen enkele keer tienduizen­d tests in één dag. Artsen moeten de juiste middelen krijgen, triagecent­ra moeten klaarstaan, labo’s moeten ze ter plaatse krijgen en de uitslagen opnieuw rapportere­n.

Daarnaast belooft de regering ook zo’n twintigdui­zend bloedtests per dag, vanaf juni zeventigdu­izend of meer. Die sporen niet het virus zelf op, wel de antilicham­en. Maar er zijn nog grote vragen bij de betrouwbaa­rheid daarvan. “Honderden bedrijfjes hebben allerhande van die tests op de markt gegooid, maar van de meeste is niet duidelijk hoe performant, gevoelig of specifiek ze zijn”, zegt viroloog Kevin Ariën van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. “Wij wachten al weken op dergelijke testkits om er vergelijke­nde studies op te kunnen uitvoeren en dat is zo in de hele wereld.”

6. DE CONTACTOND­ERZOEKERS KUNNEN NOG NIET BEGINNEN

Wie een positieve test aflegt, zal de vraag krijgen met wie ze in contact zijn geweest. Al die

Kevin Ariën

Tropisch Instituut “Wij wachten al weken op testkits om vergelijke­nde studies uit te voeren op tests die door verschille­nde bedrijfjes zijn ontworpen.”

mensen zullen op hun beurt gecontacte­erd moeten worden. Daar zijn tweeduizen­d ‘coronaspeu­rders’ voor nodig. En die zijn er nog niet.

“Een federale databank zonder kinderziek­tes, alle kinken in de kabel eruit en proefgedra­aid tegen 4 mei? Dat lijkt me straf. En tegen dan gaan we waarschijn­lijk ook geen tweeduizen­d mensen aangeworve­n en opgeleid hebben.” Dat zegt Wouter Arrazola de Oñate, die als medisch directeur bij de Vereniging voor Respiratoi­re Gezondheid en Tuberculos­e (VRGT) al sinds maart de opstart van ‘contact tracing’ begeleidt. De VRGT doet al 110 jaar aan contact tracing voor onder meer tuberculos­e.

Ergens half mei is een betere inschattin­g, zegt Arrazola. “Ik hoop dat ze wachten met het lossen van de maatregele­n tot het aantal meldingen nog meer daalt”, zegt hij. “Ik begrijp de economisch­e druk en hoe moeilijk het is voor kleinhande­laren. Maar het zou geen gezonde beslissing zijn om maatregele­n te lossen voor het complexe systeem

Wouter Arrazola de Oñate

Begeleider contact tracing “Het zou geen gezonde beslissing zijn om maatregele­n te lossen voor het systeem van contactond­erzoe k en analyse op punt staat.”

van contactond­erzoek en analyse op punt staat.”

7. DE MONDMASKER­S ZULLEN NOG NIET GELEVERD ZIJN

Vanaf 4 mei zal het verplicht zijn om in bus, tram en trein uw mond en neus te bedekken. Vanaf 15 mei is het ook voor leerkracht­en verplicht. Op andere plaatsen wordt het sterk aanbevolen. Maar waar halen we die vandaan?

“De filters worden nu gefabricee­rd en zullen van 4 tot 20 mei worden geleverd”, zegt bevoegd minister Koen Geens (CD&V). Ook de textielmon­dmaskers zelf zijn er niet. “We hebben in eigen land niet de naaicapaci­teit daarvoor, maar ook dat gaat geleidelij­k in orde komen.”

Maar niet tegen 4 mei dus. En in afwachting? “Als u kunt naaien, probeer eens te kijken naar www.maakjemond­masker.be”, zegt Geens. “En anders geeft ook een sjaal voldoende beschermin­g.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL FOTO KRIS VAN EXEL FOTO BELGA ??
FOTO KRIS VAN EXEL FOTO KRIS VAN EXEL FOTO BELGA
 ??  ?? Zolang het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames niet onder de honderd zakt, kan er geen versoepeli­ng van de maatregele­n komen, vinden sommigen.
Zolang het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames niet onder de honderd zakt, kan er geen versoepeli­ng van de maatregele­n komen, vinden sommigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium