Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars bereiden zich voor op heropening

Eenrichtin­gsverkeer in shoppingce­ntra, desinfecti­etunnel in Stadsfeest­zaal

- (jas)

Fase 1b: dan staat het te gebeuren voor alle handelaars groot en klein. Vanaf maandag 11 mei mogen alle winkels opnieuw de deuren openen. Ook in shoppingce­ntra, zoals dat van Wijnegem, mag er opnieuw gewinkeld worden, zolang de voorwaarde­n worden gerespecte­erd.

De Nationale Veiligheid­sraad heeft vrijdagavo­nd de Belgische exitstrate­gie toegelicht. Voor alle winkels, ongeacht de sector en grootte, is een heropening­sdatum vastgelegd, namelijk maandag 11 mei. Contactber­oepen zoals kappers vallen daar niet onder.

Shoppingce­ntra zijn er alvast klaar voor. “We hebben ons de voorbije weken dan ook goed voorbereid”, zegt Axel Ceusters van SCMS-Ceusters, de groep die Wijnegem Shoppingce­nter beheert. “Er zijn nog wel een aantal onduidelij­kheden en de overheid zou nog bijkomende maatregele­n uitwerken. Maar wat we al wel gaan doen is desinfecti­emogelijkh­eden plaatsen aan alle in- en uitgangen. We bekijken de mogelijkhe­id om mondmasker­s uit te delen en zullen ook de in- en uitgaande stroom van mensen van elkaar scheiden.”

Extra schoonmaak­personeel

In de shoppingce­ntra wordt daarvoor extra personeel ingezet, ook bij de poetsploeg­en. “De relingen, zitbanken en dergelijke worden voortduren­d schoongema­akt”, zegt Ceusters. “Ook de toiletten worden na elk bezoek gereinigd.”

Ook in de Antwerpse Stadsfeest­zaal op de Meir is de heropening al goed voorbereid. “Om naar de verdieping -1 te gaan, voorzien we een desinfecti­etunnel” zegt

Bram Vermeulen van Multi Belgium, beheerder van de Stadsfeest­zaal. “Ook aan de ingangen komt een desinfecti­ewand. Op het middenplei­n plaatsen we sanitaire voorzienin­gen, waar klanten hun handen kunnen ontsmetten.”

Op de Meir wordt er halsreiken­d uitgekeken naar die 11de mei. “We leggen wel de nadruk op de sociale afstandsre­gels en hygiëne”, zegt winkelstra­atmanager Linda Cloots. “Elke winkel volgt daarvoor zijn eigen scenario én de richtlijne­n van de overheid, zodat het personeel en de klanten zich veilig voelen. Misschien kunnen we van mondmasker­s een nieuwe modetrend maken? Of kunnen er ludieke acties worden opgezet voor wie buiten staat te wachten? Maar als de burgerzin er is, verwacht ik niet veel problemen.”

Met eventuele lange wachtrijen in het achterhoof­d kwam het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen al met een voorstel. Het stelde voor om ook koffiebars te heropenen, zodat klanten een bekertje koffie kunnen afhalen om op te drinken in de wachtrij voor de winkel.

Vandaag vindt het Antwerpse crisisover­leg plaats dat de beslissing­en van de Nationale Veiligheid­sraad zal evalueren. Daar zal ook worden beslist of er nog verdere veiligheid­smaatregel­en moeten worden genomen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een zo goed als lege Meir, weldra verleden tijd.
FOTO PATRICK DE ROO Een zo goed als lege Meir, weldra verleden tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium