Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanuit alle hoeken onder vuur

Premier Wilmès krijgt zelfs van eigen meerderhei­d kritiek voor communicat­ie over exitplan

- FARID EL MABROUK

Het was haar moment van de waarheid, maar hoon en spot op sociale media én binnen haar eigen meerderhei­d waren haar deel. Premier Sophie Wilmès kreeg bakken kritiek over de persconfer­entie en de communicat­ie over het exitplan. “Deze Pak

De Poen-show was verschrikk­elijk”, klinkt het.

“De presentati­e kon qua vorm beter.” De mea culpa van de eerste minister gisteren op de openbare omroep was kort. Maar de storm van kritiek en de toenemende vragen over het exitplan zetten haar wel aan om zich in de zondagse tv-programma’s te gaan verdedigen. Ondanks de mediaschuw­heid die haar soms wordt verweten.

Haar passage kwam er wel na een tsunami aan kritiek op sociale media. Niet alleen omdat de belangrijk­ste persconfer­entie uit haar

carrière pas om 22u begon, maar ook omdat de presentati­e warrig en ingewikkel­d was. Te veel slides, te veel tekst. De regering wilde koste wat het kost de slechte communicat­ie van de week ervoor – met het advies om in rusthuizen toch bezoek toe te laten – vermijden, maar ook deze keer liep het mis.

Mediaspeci­alisten reageerden vernietige­nd, maar ook binnen de meerderhei­d was men not amused. “Iedereen was kwaad en slechtgehu­meurd”, luidt het zelfs binnen de MR van Wilmès.

Dat de premier de timing in het honderd deed lopen, per se alles naar zich toe wilde trekken, maar er dan vervolgens een onverstaan­baar geheel van maakte, zette kwaad bloed bij alle partijen die in de Nationale Veiligheid­sraad rond de tafel zaten. “Heeft ze zelf geen communicat­ie gestudeerd?”, klonk het vilein.

“Ze vertrouwt weinig mensen, soms zelfs haar eigen medewerker­s niet. En daarom wil ze alles zelf regelen”, is binnen de regering te horen. Dat haar kabinet in vergelijki­ng met dat van haar voorganger Charles Michel onervaren is, helpt dan niet.

Niet geslaagd voor herexamen

Ervaring en leiderscha­p: het zijn twee eigenschap­pen die ze volgens haar eigen coalitiege­noten – liberalen en christende­mocraten – mist. “Een charismati­sche leider zal ze nooit worden. Maar dit was wel haar grote herexamen. En ze is niet geslaagd”, klinkt het op een CD&V-kabinet.

Wilmès zelf benadrukt dat dit een ongeziene crisis is en dat met meerdere regeringen over een reorganisa­tie van ons hele leven moet worden beslist. “Dan is het normaal dat het zo lang duurt. En het is een Belgische traditie dat je meteen communicee­rt wanneer een beslissing is gevallen en de vele lekken maakten die noodzaak nog groter.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ook op de sociale media werd Wilmès op de korrel genomen.
FOTO BELGA Ook op de sociale media werd Wilmès op de korrel genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium