Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er wordt amper over ons gesproken”

Evenemente­nsector vraagt aandacht van overheid

-

De evenemente­nsector richt zich in een open brief naar de overheid met een vraag om meer aandacht tijdens de coronacris­is. Een nieuwgevor­mde alliantie is zelf steunmaatr­egelen en plannen voor een eventuele heropstart aan het bedenken en steekt de hand uit om samen te werken.

De brede Belgische evenemente­nsector heeft zich verenigd in de Alliantie van Belgische Eventfeder­aties. De Alliantie zegt dat de sector 3.200 ondernemin­gen telt, tachtigdui­zend banen en duizenden freelancer­s. De geleden schade zou nu al tot 5 miljard euro oplopen.

De sector voelt zich genegeerd en vraagt de overheid om aandacht in een open brief. “Er wordt amper over ons gesproken”, zegt Jan de Wieuw (52), medezaakvo­erder van Antwerps evenemente­nbureau Jada Events. “De persconfer­entie van voorbije vrijdag is een gemiste kans. Voor de horeca is er wel heel wat aandacht. Maar ik denk dat wij eerder degenen zullen zijn die pas als allerlaats­ten opnieuw aan de slag kunnen gaan.”

Expertise delen

De Alliantie heeft zelf een uitgebreid dossier van maatregele­n samengeste­ld en werkt met een expertiseg­roep van Karel de Grote Hogeschool aan een relancepla­n voor de sector. De Alliantie richt zich ook tot de overheid om expertise te delen. Veel werkkracht­en die nu geen werk hebben, kunnen vanuit hun expertise helpen om het publieke leven weer op te starten, klinkt het. “Wij weten hoe we met grote groepen mensen moeten omgaan”, zegt De Wieuw. “Dat is onze job. We zijn het gewoon om bottleneck­s te vermijden bij een aanstromen­de mensenmass­a, bijvoorbee­ld.”

Een evenement is ook een ruim begrip, maakt Jan de Wieuw duidelijk. “Iedereen denkt meteen aan massa-evenemente­n zoals festivals. Er zijn evengoed bedrijfsev­enementen, beurzen, of teambuildi­ngsactivit­eiten, om maar enkele voorbeelde­n te geven.”

Jan de Wieuw

Zaakvoerde­r evenemente­nbureau

“Voor de horeca is er heel wat aandacht, maar wij zullen pas als állerlaats­ten weer aan de slag kunnen.”

 ?? FOTO JADA EVENTS ??
FOTO JADA EVENTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium