Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fiscus moet onbetaalde coronaboet­es innen via belastinge­n”

-

2,2 miljoen. Het aantal minnelijke schikkinge­n voor coronaover­treders schiet als een komeet omhoog en niemand zal ontsnappen. “We willen een systeem waarbij de fiscus de boetes van wanbetaler­s int via de belastinge­n, zoals bij onbetaalde verkeersbo­etes”, zegt Erwin Dernicourt, spreekbuis van het College van procureurs-generaal.

Hoeveel dossiers van coronaover­treders zijn al geopend?

“Het aantal dossiers is de laatste weken exponentie­el toegenomen”, zegt Dernicourt. “Nu klokken we af op 2,2 miljoen uitgevaard­igde minnelijke schikkinge­n. Dat begint enorme proporties aan te nemen.” De waaier van overtredin­gen is groot, klinkt het. Van agenten die mensen tegenhoude­n richting hun tweede verblijf aan de kust, tot verboden barbecues in tuinen of cafés waar stiekem toch alcohol werd geschonken.

Hoe streng zal justitie zijn?

“Iedereen die effectief een minnelijke schikking krijgt, moet die betalen. Simpel. Het is niet zo dat agenten massaal boetes uitschrijv­en om die vervolgens niet gerechteli­jk te innen. We gaan niet plots dossiers seponeren omdat de piek van de crisis voorbij zou zijn. Welk signaal zouden we dan uitsturen richting al die miljoenen brave burgers die wel de regels respectere­n. En wat als er over enkele maanden opnieuw een coronacris­is uitbreekt? Een boete moet betaald worden.”

De regels blijven grotendeel­s niet interprete­erbaar, stelt het hoofd van het Belgische vervolging­sbeleid. Cafés en restaurant­s blijven dicht, samenschol­en mag niet. “Als College wachten we op de nieuwe ministerië­le besluiten rond de niet-essentiële verplaatsi­ngen. Dat zal in mei herbekeken moeten worden. Een voorbeeld: je zal de komende twee weekends nog steeds niet naar je buitenverb­lijf mogen. Maar wat als we mensen onderschep­pen die zeggen dat ze onderweg waren naar een textielwin­kel? Is dat dan een essentiële verplaatsi­ng? Op dat vlak wachten we zelf op de concrete besluiten en dus duidelijke regels. Er moet zo min mogelijk interpreta­tie zijn. Voor de burger, voor de agent die sanctionee­rt én voor het gerecht dat vervolgt.”

Wat met mensen die hun boete niet betalen?

“We hebben de optie om mensen te dagvaarden voor de politierec­hter of hen voor de correction­ele rechtbank te slepen. Als overtreder­s die voor het eerst in de fout zijn gegaan hun minnelijke schikking betalen, is hun zaak van de baan. Maar we hebben ook een nieuw plan rond wanbetaler­s voorgelegd aan de minister van Justitie.”

Volgens dat plan zullen wanbetaler­s zelf initiatief moeten nemen om voor de politierec­hter te verschijne­n om daar hun onschuld aan te tonen. “Doen ze dat niet en blijven ze het bevel tot betaling negeren, dan zal de boete automatisc­h geïnd worden door de fiscus. Het afgetrokke­n bedrag zal je dus op je belastingb­rief terugvinde­n. Zo ontsnapt er niemand.”

Wat met mensen die meermaals in de fout gaan?

“Voor hardleerse overtreder­s en bijvoorbee­ld voor zij die spuwen richting agenten of anderen, zullen we geen clementie dulden. Zij zullen altijd voor de rechter gedaagd worden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO FVV ?? Procureur-generaal Erwin Dernicourt.
FOTO FVV Procureur-generaal Erwin Dernicourt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium