Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Scholen zijn hier opnieuw open”

Besmetting­en

- (mf)

In België zullen we nog bijna drie weken moeten wachten tot de eerste leerlingen weer naar school mogen, maar in Noorwegen zijn de kleutersch­olen alweer open. “Mia (2) en Liv (5) zijn vorige week voor het eerst weer naar school geweest. Een piepklein schooltje van negen kindjes, dus dat maakt het ook makkelijke­r om afstand te houden. Ze hebben vier van de vijf dagen buiten gespeeld en ze hebben in twee groepjes gewerkt, maar niemand droeg mondkapjes. Dat zie je hier op straat ook nauwelijks”, vertelt Benjamin.

Leerlingen uit de eerste vier leerjaren van de lagere school mogen deze week ook weer beginnen en zo schroeft Noorwegen de maatregele­n al sneller terug dan heel wat andere landen. “Er zijn hier maar een paar honderd doden, dus de tol is veel minder zwaar dan in België. Ik merk ook dat mensen niet altijd afstand houden in winkels, misschien zijn ze niet zo bang voor besmetting­en.” Benjamin en Karin zijn vorige week naar de Ikea geweest om wat zaken te kopen voor hun woning. “Dat was echt een uitje. Het was rustig in de winkel en er stonden lijnen op de vloer om de nodige afstand te bewaren, maar in de praktijk werkte dat toch niet helemaal.” Deze week verhuist het gezin naar zijn nieuwe woning, die deel uitmaakt van het familiehot­el met tien kamers dat Karin en Benjamin uitbaten. Daarnaast zijn er ook nog tien blokhutten op het domein van

Rondane River Lodge. “Onze grootste bekommerni­s is hoe de zomer zal verlopen. We hopen dat toeristen die gereservee­rd hebben, mogen komen, maar dat weten we nog niet zeker. Tegelijker­tijd krijgen we aanvragen van Noren die deze zomer in eigen land op vakantie willen. Ik hoop dus dat er binnenkort duidelijkh­eid komt. Ondertusse­n betaalt de overheid wel een deel van onze vaste kosten omdat we door de maatregele­n geen inkomsten hebben.”

Tussen het werken door, zowel in huis als voor hun reisbureau, proberen Karin en Benjamin met de kinderen toch ook te genieten van de rijke Noorse natuur. Benjamin: “Ik ben met een collega die bij ons meedraait al gaan tourskiën, omdat dat ook iets is dat we hier voor de gasten willen introducer­en. En met de kinderen hebben we, ondanks de sneeuw die er nog ligt, een berg beklommen. We zijn tot halverwege gekomen en dat was toch al een hele prestatie.”

 ?? FOTO RONDANE RIVER LODGE ??
FOTO RONDANE RIVER LODGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium