Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rombit vond gat in de markt nog voor het er was

Antwerps bedrijf ziet vraag naar ‘social distancing-armbanden’ exploderen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het lijkt de ultieme meevaller: je ontwikkelt jaren een armband die werknemers waarschuwt voor gevaarlijk­e voertuigen in de buurt en die armband lijkt nu ook perfect voor social distancing. Voor het Antwerpse bedrijf Rombit een reuzekans, die zorgt voor explosieve vraag. En opvallend: voorlopig willen ze er geen cent aan verdienen.

U kon eerder al lezen dat Rombit, na twee jaar ontwikkeli­ngswerk, een digitale armband uitbracht. Gemaakt voor havenarbei­ders, om hen te waarschuwe­n voor de dodelijke vorken van een heftruck, of om een noodsignaa­l uit te sturen als ze plots het scheepsrui­m in vallen of bedwelmd raken.

Maar het bedrijf lanceert nu een belangrijk­e update. De armband, die met ultra wide band is uitgerust – een soort Bluetooth – is volgens het bedrijf ook perfect in staat om de afstand tot een collega te meten. De armband heeft nu ook de optie om te trillen als een collega dichtbij komt. Een ideaal hulpmiddel voor werknemers van heropstart­ende bedrijven. “We hebben vorige vrijdag onze

wearable gepresente­erd bij het Havenbedri­jf Antwerpen, die ze gaat inzetten bij zijn mensen van de sleepdiens­ten. Nadien zijn we echt overspoeld, ook door tientallen artikels wereldwijd, tot in de

New York Times”, zegt Evert Bulcke, directeur van Romware, de dochtermaa­tschappij die specifiek werkt rond de armband. “Sindsdien hebben we al zo’n duizend aanvragen ontvangen.”

Met de reguliere functies hoopte

Rombit om dit jaar zo’n vijfduizen­d exemplaren te verkopen. “Maar het is nu niet ondenkbaar dat het er door de coronacris­is meer dan honderddui­zend zullen zijn”, zegt Bulcke. “Na amper vijf dagen kregen we al een bestelling van tweeduizen­d stuks binnen. We schroeven onze productie in Taiwan volop op. De komende weken produceren we eerst voor bedrijven in eigen land. Daarna kijken we ook internatio­naal.”

Alleen kostprijs

Een goudmijn die opengaat voor Rombit? “We gaan puur de kostprijs vragen en geen cent meer”, zegt Bulcke. “Op die manier dragen we ons steentje bij. Anderzijds, deze armbanden zullen alleen de social distancing­functional­iteit hebben. Voor de andere functies zoals valdetecti­e moet er nog een nansimkaar­tje in voor mobiele data, om in noodgevall­en een signaal te kunnen uitsturen. Die extra functional­iteiten zijn dan niet gratis.”

 ?? FOTO'S BELGA, JAN VAN DER PERRE ?? Enkele havenwerkn­emers testen de Rombitarmb­and.
FOTO'S BELGA, JAN VAN DER PERRE Enkele havenwerkn­emers testen de Rombitarmb­and.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium