Gazet van Antwerpen Stad en Rand

David Attenborou­gh van Zurenborg

- Andreas Rotty

Heeft u 8 minuten en 14 seconden op overschot? Ik durf te wedden van wel. Dan moet u zeker eens een kijkje gaan nemen op onze website om het stuk Antwerpena­ar in quarantain­e maakt natuurdocu­mentaire vanuit zijn

raam te lezen en vooral de video te bekijken.

De 33-jarige Teun De Voeght zat op aanraden van de dokter in quarantain­e sinds 14 maart, omdat hij zich grieperig voelde. Hij weet niet of hij het coronaviru­s heeft opgelopen, want hij is nooit getest. Maar hij zat dus wel opgesloten in zijn achterhuis in de dichtbebou­wde wijk Zurenborg. Zijn enige blik op de buitenwere­ld was zijn dakraam dat uitzicht geeft over de tuinen van zijn buren en de kruinen van de bomen.

Meer had Teun, die buiten de coronacris­is als freelancej­ournalist met totaal andere onderwerpe­n bezig is, niet nodig om een wonderbaar­lijke natuurdocu­mentaire te maken. Hij is erin geslaagd vanuit dat raam uiteenlope­nde beelden te maken van het dierenleve­n. Houtduiven die dansen om territoriu­m, naar insecten zoekende pimpelmees­jes, een close-up van een lieveheers­beestje dat zwarte bonenluize­n wil vangen, en veel meer.

Het zijn niet alleen mooie beelden. De muziek heeft zijn vriendin op maat van de beelden gecomponee­rd met een digitaal muziekprog­ramma. En bij de documentai­re hoort ook natuurkund­ige uitleg. Hij schreef dus zelf een script dat hij liet inlezen door een stemacteur die hij specifiek uitkoos om de stem van de vermaarde documentai­remaker David Attenborou­gh na te doen. Het is net of u de Brit zelf hoort praten over de ‘ladybug’ en de ‘wood pigeon’. Afgelopen vrijdag lanceerde hij zijn minidocume­ntaire A Roof

Window op YouTube. Met alle tussenstap­pen heeft het project dus zo’n zes weken geduurd. En het resultaat mag er wezen. Misschien kijkt u zelf daarna eens op een andere manier door het raam. Wie heeft die Afrikaanse savanne nog nodig? Of het Amazonewou­d? De natuurdocu­mentaire speelt zich onder uw neus af.

 ?? FOTO RR ?? The Ladybug en Teun De Voeght.
FOTO RR The Ladybug en Teun De Voeght.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium